„Fericit cel ce primeste laude în timpul vietii! Fericit si cel ce le da!“, a spus, deloc ritos, Geo Popa, la festivitatea de acordare a titlului de „Cetatean de onoare al comunei Oncesti“ actritei Maria Ploae sâmbata, 30 iulie. „Numai punând alaturi prezentul si trecutul poti întrevedea viitorul“, a adaugat directorul Centrului de Cultura si Arte „G. Apostu“ dupa inaugurarea Salii de Festivitati „Maria Ploae“ în satul Tarnita. La rândul ei, artista – nascuta în 1951 în satul vecin, Dealul Perjului – a tinut sa puncteze momentul asa cum i se sade unui slujitor al cuvântului: printr-o confesiune calda si, în continuare, printr-un moment liric înaltator. Am ascultat, ca într-o catedrala, trei poezii de cea mai aleasa tinuta a mesajului (moral, religios, adica uman), rostite în fata consatenilor si a mamei ei. „Fa-ti timp“, una dintre ele, ne îndeamna sa ne uitam în jur la lumea si natura ce ne însotesc pâna la „marea trecere“ (L. Blaga). Ce mult am câstiga daca ne-am gasi vreme sa mirosim o floare, sa laudam o fapta buna, sa schimbam câteva cuvinte cu copilul ori cu parintii, sa rostim o rugaciune ori sa citim o cugetare… Prezente discrete – în realitate, active – au fost Gh. Baban, primarul comunei (faptuitorul), Nicolae Margineanu, sotul artistei (operator si nu regizor, pentru trei ore), preotii si dascalul, colegi de scoala primara (la 10 ani, Maria Ploae a plecat la Bucuresti), cadre didactice din comuna, iubitori de cultura. „Într-o tara în care se darâma masiv, iata ca se poate construi un lacas de cultura“, s-a mai spus cu mai multa mâhnire parca decât cu bucurie. „Bine ar fi ca o camera din aceasta cladire sa fie organizata ca muzeu al satelor din jur“, a propus Octavian Iftimie, muzeograf al comunei.
Artista a lasat în sala de festivitati o icoana, un portret al ei si – de nesters – ecoul cuvintelor rostite cu rara sensibilitate si credinta.
Ioan Danila
P.S. De ce nu e semnalata tratarea cu criblura a drumului de la Secuieni pâna la Dealul Morii? Nu pentru mine, ci pentru vitezomani…