27 noiembrie 2024

O mare familie de artisti

De la mic, la mare, la Partida Romilor se cânta si se compune muzica. Si nu orice fel de muzica, ci clasica. Elevi, de la primele clase la absolventi de liceu, un grup de copii si tineri au repetat de zor ieri dupa-amiaza, în pregatire pentru Ziua Internationala a Romilor.

Notele, instrumentele si scoala. Acestea sunt prioritatile pentru Razvan, George, Iulian, Robert si Maria, toti elevi ai Colegiului de Arta „George Apostu”. Ieri dupa-amiaza, în fata unui public exigent format din mamele lor, copiii romi, talentati la muzica, au repetat cu spor pentru spectacolul de Ziua Internationala a Romilor. Au în comun un singur lucru: muzica. Provin cu totii din familii în care notele si instrumentele i-au însotit de când erau de-o schioapa. „Am facut pian patru ani, dar am trecut la clarinet. Îl simt aproape de mine. Am vazut multi lautari la televizor si am spus ca vreau sa fiu si eu ca ei”, ne-a spus Iulian Luncan, elev în clasa a V-a. Razvan Tanase, colegul sau mai mic cu un an, a ramas însa la prima lui pasiune: clapele. „Cred ca e usor sa cânti la pian. Este si o meserie nobila pe care as vrea sa o am când cresc”, s-a motivat acesta.



Trupa „Romanescu”

La aceeasi repetitie i-am întâlnit si pe verisorii George, Robert si Maria, sau, daca este sa ne ghidam dupa instrumentele care îi pasioneaza, pian, clarinet si vioara. Ar putea sa formeze o trupa în curând, ca si parintii lor, de meserie lautari. „Instrumentul acesta a fost în casa. Este mai dulce, mai cald si din acest motiv l-am îndemnat spre pian. În cazul lui, este simplu si pentru ca e din tata în fiu, se mosteneste”, ne-a spus mama lui George, Roxana Romanescu. Maria ne explica si secretul performantei: munca. „Am de învatat, dar îmi fac timp pentru vioara. Îmi place limba româna, dar în weekend lucrez mult la instrument pentru ca îmi place”, ne-a spus eleva din clasa a VI-a.

Varianta de tineret: Trupa Romband

La capitolul muzica, Partida Romilor mai are un as în mâneca: trupa Romband, formata din 12 tineri, toti cu studii de specialitate si care, spun îndrumatorii, vor duce mai departe adevarata muzica lautareasca, nu manelele, care sunt doar imitatii. „Îi încurajam sa faca o meserie curata si cinstita. Astfel, duc mai departe traditia pe care au mostenit-o de la parinti, si ei lautari”, a explicat Remus Tanase (Chiper), unul dintre îndrumatori. „Stilul pe care ei îl abordeaza este mai nou, îmbunatatit, care sa placa publicului si care se cânta si la cerere”, a adaugat seniorul Octav Lungu. Pentru tânara formatie, muzica este si un mijloc de „a promova cultura romilor. Ei trebuie sa se integreze si de aceea vrem sa îi promovam”, a explicat si Dan Chiper. Iar prima reprezentatie o vor da chiar în fata parintilor si prietenilor lor, dar si a autoritatilor, pe 8 aprilie, de Ziua Internationala a Romilor.
Andreea Gavrila

„Este normal sa lasam o mostenire si cine altcineva decât tinerii? Noi avem o vârsta si vrem sa ne urmeze tinerii cu studii superioare, care vad lumea altfel si o înteleg mai bine”.
Dorel Sandu, secretar Partida Romilor



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014