9 noiembrie 2024

Eco Sud a decis să nu închidă încă groapa de deșeuri

Veste bună pentru întreg județul: Criza gunoiului se amână

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, ai companiei Eco Sud, care administrează Celula de deșeuri II, și ai Primăriilor Bacău și Onești s-au întâlnit pentru a discuta problemele legate de plata facturilor restante și a taxei la „economia circulară”, care se varsă în Fondul de Mediu.

Eco Sud notificase ADIS că va închide groapa de gunoi pe 11 ianuarie din cauza datoriilor acumulate în șase luni și a obligației de a plăti noua taxă. Primul subiect a vizat solicitarea Eco Sud cu privire la Actul adițional 1 la contract. Mai exact, operatorul cere ca taxa de 30 de lei/to la „economia circulară”, datorată Fondului de Mediu și stabilită prin OG 74/2018, să fie introdusă în fișa de fundamentare și adăugată la tarif.



Apoi, Actul adițional 1 să fie aprobat de toate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în Consiliul Local (CL) până la sfârșitul lunii ianuarie. Pe scurt, taxa de 30 de lei/to va fi plătită de UAT-urile membre ale ADIS și va ajunge în Fondul de Mediu, care finanțează proiecte de protejare a mediului derulate de firme, instituții și ONG-uri.

Bogdan Seto, director ADIS, afirmă: „Această contribuție la economia circulară are rolul de a-i conștientiza pe români cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor și reutilizarea deșeurilor reciclabile, care trebuie scoase de pe flux”. E vorba despre sticlă, plastic, hârtie, aluminiu etc.

Subvenționarea taxei e legală!

În planul actualizat al ADIS Bacău e prevăzută această taxă. Problema e că firma Eco Sud trebuie să vireze în aprilie (cel târziu!) suma datorată Fondului de Mediu, dar până acum nu a primit niciun leu de la UAT-uri, deși au trecut șase luni de la preluarea Celulei II. Nici nu poate primi din cauza popririi puse de către Romprest, operatorul care colectează deșeurile și le aduce la Celula II. „Recuperarea sumelor datorate pentru prestarea serviciilor e o chestiune foarte delicată. Totuși, există UAT-uri cu plata la zi, ceea ce este extrem de încurajator.

Înseamnă că se poate”, arată Bogdan Seto. Încurajator este și faptul că municipiul Bacău a început să plătească și va achita totul în două săptămâni, după cum a promis primarul Cosmin Necula, prezent la întâlnirea cu Eco Sud. Municipiul Onești a fost reprezentat de directorul economic și de juriști, care au venit însoțiți de inspectorii Curții de Conturi. Cu acest prilej s-au lămurit că subvenționarea taxei de salubrizare este legală.

E adevărat, există probleme de natură financiară determinate de neaprobarea bugetului pe 2019, a remarcat Bogdan Seto, dar operatorul nu poate să se bazeze pe asumări declarative, vrea să vadă hotărâri ale Consiliilor Locale.

Soluție radicală: excluderea din ADIS

Un alt subiect spinos a fost cel al restanțelor. Eco Sud se teme că în aprilie, când va plăti taxa către Fondul de Mediu, conturile ADIS vor fi goale. Deocamdată, a amânat închiderea Celulei II până la sfârșitul lunii ianuarie, termen până la care trebuie aprobat Actul adițional 1 prin HCL în toate comunele și orașele.

„Sperăm că UAT-urile vor înțelege că au toate mijloacele legale la dispoziție, declară directorul ADIS. E o chestiune care ține de voință și asumare. Dacă în două ședințe consecutive ale CL nu vor fi aprobate documentele va fi clar unii nu vor și creează prejudicii întregului județ. Soluția va fi una singură: excluderea din ADIS.” Comunele și orașele excluse nu vor mai beneficia de colectarea deșeurilor de către Romprest și nu vor fi primite la Celula II Bacău, administrată de Eco Sud.

Cosmin Necula: „Bacăul nu ar fi fost afectat de criza deșeurilor”

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a declarat pentru Deșteptarea că municipiul nu ar trebui să fie afectat de criza deșeurilor deoarece orașul și-a plătit datoriile către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS).

„Din decembrie anul trecut am făcut propunerile și Consiliul Local a aprobat să plătim sumele datorate către ADIS. Ulterior, Eco Sud ne-a solicitat să amânăm plata deoarece aveau de rezolvat o serie de chestiuni juridice cu ADIS și Romprest.

A existat acel incident pe 3 ianuarie, când Eco Sud a refuzat să primească mașinile de gunoi; noi am luat legătura cu ADIS, am început să facem plățile”, spune primarul Necula. Din punctul său de vedere, municipiul Bacău și-a făcut datoria iar orice închidere a gropii de gunoi pentru deșeurile din oraș nu îi este opozabilă.

„Nu noi suntem cei care să aibă datorii. Dacă, însă, Eco Sud va închide groapa de gunoi pentru mașinile care colectează deșeurile din Bacău, intrăm în altă problemă, cea a situațiilor de urgență”, a mai spus Necula, fără, însă, a dori să intre în detalii. (Răzvan Bibire)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014