26 noiembrie 2024

Patrimoniul Bacaului, intre delasarea autoritatilor si lacomia samsarilor

Casa Alecsandri moare incet, dar sigur

Casa memoriala Vasile Alecsandri a ajuns la mila autoritatilor din Bacau. Cel putin aceasta este concluzia desprinsa in urma unei mese rotunde organizate de profesorul Ioan Danila, presedintele executiv al asociatiei culturale ce poarta numele poetului. Universitarul bacauan s-a aratat stupefiat de lipsa de implicare a factorilor locali de decizie si a apreciat ca Bacaul are nevoie de imobil pentru ca este un oras fara prea multe marturii ale trecutului. Edilii se apara afirmând ca nu au bani pentru a rascumpara casa, insa vor cheltui numai in 2011 peste 8,5 miliarde lei vechi pentru asa-zisa promovare a turismului in municipiul Bacau. Banii vor fi imprumutati din banca si vor fi folositi pentru elaborarea si depunerea unei aplicatii pe Programul Operational Regional (POR). Suma ar acoperi peste 80 la suta din cele 250.000 de euro cerute de proprietarul italian al casei.



“Suntem in fata zilei de 24 ianuarie si haideti sa ne dam mâna cu mâna si sa gasim o solutie pentru Vasile Alecsandri care ne-a lasat Imnul Unirii”. Cu aceste cuvinte, aluzie la Unirea Principatelor, conf.univ. dr. Ioan Danila – presedintele Asociatiei Culturale “Vasile Alecsandri” – a deschis masa rotunda organizata, ieri, in sala de consiliu a Facultatii de Litere a Universitatii…”Vasile Alecsandri” din Bacau. Profesorul, fervent sustinator al recuperarii de catre autoritati a casei memoriale a poetului, situata pe strada George Apostu, a decretat ca Bacaul nu-si permite luxul de a renunta la imobilul de patrimoniu. Danila a apreciat ca orasul este sarac in “marturii ale trecutului” si ca nu intelege, din acest punct de vedere, atitudinea din ultimii 20 de ani a autoritatilor, care n-au dorit sa rascumpere casa de la proprietari.
“Bacaul are nevoie de aceasta casa. Astfel de marturii ale trecutului nu prea exista in Bacau. Casa ar putea fi un obiectiv virtual turistic, virtual cultural, dar in fapt e o constructie care se degradeaza pe zi ce trece”, a declarat profesorul. El s-a plâns de faptul ca demersul sau nu a fost sustinut de comunitate si ca imobilul n-ar fi apartinut de fapt poetului. “Foarte multi mi-au stat impotriva. Mi s-a reprosat ca nu e casa lui Alecsandri sau ca Alecsandri s-ar fi nascut la Iasi. Proprietarul casei era vornicul Vasile Alecsandri, tatal poetului”, a mai spus acesta.
Profesorul a prezentat, de asemenea, extrase cu materiale aparute in cotidianul Desteptarea ce relatau incendiul care a cuprins casa chiar in prima zi a lui 2011.

Ilie Birzu: “Sa se implice si Biserica”

La discutii au participat reprezentanti ai Primariei Bacau, Prefecturii, respectiv ai Directiei Judetene de Cultura. Acestia au decretat, la unison, ca imobilul trebuie salvat, insa fiecare a avut propria idee cu privire la modul in care poate fi rezolvata situatia cladirii.
Nicoleta Zarnescu, directorul Cancelariei Prefectului, a declarat ca se impune fortarea unui schimb de terenuri intre municipalitate si actualul proprietar al casei Alecsandri. Reprezentantul Prefecturii a lasat de inteles ca institutiile statului pot pune presiuni pe proprietar daca acesta nu doreste sa ajunga la un compromis cu autoritatile. “Acesti proprietari italieni profita de pe urma lipsei de actiune a institutiilor. Sa nu uite ca se afla pe teritoriul României si ca trebuie sa respecte legile. Noi propunem chiar varianta unui schimb de terenuri in favoarea noastra, a Bacaului”, a declarat Zarnescu.
De cealalta parte, Ilie Birzu, consilier local din partea PNL a dezvaluit ca reprezentantii Primariei au avut o intâlnire cu avocatul proprietarului casei, insa suma avansata la discutii este socotita de edili prea mare. “Suma de 250.000 de euro este enorma. Le-am cerut sa vina cu o noua oferta. Consiliul Local vrea ca aceasta casa sa ajunga in patrimoniul Bacaului. Asteptam sa ni se alature si Consiliul Judetean si Biserica se poate implica in acest efort al nostru”, a spus Birzu.

“Incendiul a fost pus de 5 tineri”

La masa rotunda a mai participat si locatarul care a alertat pompierii cu ocazia incendiului petrecut in prima zi a anului nou. Doina Lapusneanu a povestit ca focul a fost pus de o mâna criminala si nu de oamenii strazii asa cum sustin anchetatorii. “Au fost 5 tineri, nu boschetari cum se tot spune. Am vazut foarte clar. Cum va gânditi ca intre Craciun si Anul Nou niciunul din stâlpii de sustinere ai casei nu era luminat?”, s-a intrebat Lapusneanu.
Casa memoriala se afla pe lista monumentelor de patrimoniu inca din 1991. Ea apartine italianului Mario Maggi care a cumparat-o in vara lui 2010 de la o firma din Bacau, Infoterra. Starea imobilului s-a degradat cu fiecare an scurs, fara ca autoritatile sa incerce exproprierea proprietarului in vederea salvarii cladirii de patrimoniu. In prima zi a lui 2011, casa a fost incendiata, pompierii intervenind la apelul de urgenta al unuia dintre locatarii blocului situat vizavi de imobil.

8,5 miliarde pentru o aplicatie POR

Daca pentru casa Alecsandri edilii afirma ca nu au bani suficienti, acestia sunt dispusi sa cheltuiasca peste 8,5 miliarde lei vechi in vederea elaborarii si depunerii unei aplicatii POR, privind promovarea turismului local – in municipiul Bacau. Cei 855.000 RON prevazuti la capitolul investitii pe 2011 sunt bani dintr-un imprumut bancar contractat de Primaria Bacau si vor fi folositi la finantarea aplicatiei.

Au vrut sa dea 450.000 de euro pe o pizzerie

In noiembrie 2010, prin HCL 387, alesii bacauanilor au aprobat exercitarea de catre Consiliul Local a dreptului de preemtiune, in baza Legii 422/2001, in vederea cumpararii imobilului situat pe strada Mihail Kogalniceanu nr.12. In cladire a functionat pâna in urma cu câtiva ani Muzeul “Ion Borcea”, mutat intre timp in cladirea de la marginea Parcului Cancicov – Muzeul de Stiinte ale Naturii. Imobilul a fost renovat cu termopane si “tigla metalica”, insa a ramas pe lista monumentelor… istorice. In prezent, in cladire functioneaza o pizzerie. Potrivit proiectului de hotarâre aprobat pe 17 noiembrie 2010 de CL Bacau, municipalitatea ar fi fost dispusa sa plateasca pâna la 450.000 de euro in schimbul cladirii. In decembrie, CL a renuntat subit la exercitarea dreptului de preemtiune sub pretextul ca proprietarul imobilului ar fi cerut peste 800.000 de euro, de doua ori mai mult decât ar fi fost dispusa sa ofere Primaria. Renuntarea la dreptul de preemtiune s-a facut pe fondul disensiunilor privind cumpararea casei Alecsandri.

Ce spune Legea 422 privind protejarea monumentelor istorice

Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede la articolul 47 ca “primarul (…) asigura paza si protectia monumentelor istorice aflate in domeniul public si privat al statului si al unitatilor adminstrativ – teritoriale, precum si ale monumentelor istorice abandonate sau aflate in litigiu”. De asemenea, aceeasi lege mai prevede ca Directea Judetean de Cultura “initiaza, atunci când este necesar, sau solicita consiliului judetean exproprierea pentru cauza de utilitate publica a monumentelor istorice, in vederea salvarii acestora de la distrugere si degradare”.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014