26 octombrie 2024
ContrasensDe ce ne facem că nu vedem?

De ce ne facem că nu vedem?

Urlă rețelele sociale că președintele face mișto de PSD și nu îi acceptă miniștrii propuși. Unii fac mișto, alții acuză criza constituțională, alții văd fine strategii de campanie, unii își dau cu părerea că lacu’, că dracu’ dar nimeni, absolut nimeni nu mai zice nimic de sinistra situație din Justiție, unde timp de cinci ani Înalta Curte a funcționat ilegal.

Poate, mai știi, asta o și fi scopul scandalului constituțional prepetuu care se joacă pe scena politică. Totuși, problema situației de la ICCJ nu poate să rămână așa; este pur și simplu prea mult, prea la vedere și prea grav ca atâtea procese să se fi judecat de completuri alcătuite cu încălcarea legii și nimeni să nu răspundă pentru asta.



Desigur, Europa în care ne tot punem speranța și care ne monitorizează la fel de ilegal cu Mecanismul de Verificare și Control (MCV) ar fi trebuit să observe. Europa, cea care ne trage de urechi de fiecare dată când i se pare că greșim, însă, nu a văzut nimic.

Și începi să te întrebi ce altceva nu a văzut sau nu a vrut să vadă. Pentru că e greu de găsit o situație similară care să se fi întâmplat într-un stat care se consideră democratic.

Pentru că între drepturile fundamentale ale omului se numără și dreptul la un proces echitabil; or numai echitabile nu au fost acele procese în care judecătorii, în loc să fie trași la sorți, cum spunea legea, au fost numiți. Pentru asta nu a răspuns nimeni până acum și nu e târziu să se înceapă o anchetă serioasă și să se identifice persoanele care au decis să violeze în acest hal principiile unui stat democratic, legile și drepturile omului.

Ne mirăm că sunt eliberați condamnații? Îmi amintesc faptul că am spus că se va ajunge aici pentru că nu poți aplica legea cu mijloace ilegale; nimic nu justifică așa ceva. La fel de bine, însă, sunt conștient că va fi extrem de greu să se ajungă la vinovați iar aceștia să fie pedepsiți. Nu cu acest conflict la nivel politic, conflict, evident, alimentat de forțe extreme.

Pentru că, să o spunem drept, să nu creadă cineva că spiritul de justiție i-a mânat pe cei care au încălcat, timp de cinci ani, legile în aplicarea justiției.

Ci interese de natură politică și, în subsidiar, economică, menite să distrugă clasa politică și antreprenorii români pentru a face cale liberă capitalului străin.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img