20 de ani in trei zile fierbinti
Vineri, 12 noiembrie, au continuat manifestarile dedicate implinirii a 20 de ani de la infiintarea Centrului International de Cultura si Arte “George Apostu” cu Spectacolul Cartii si Masa rotunda Cultura incotro? Au fost lansate mai multe carti extrem de valoroase pentru spiritualitatea româneasca, daca ar fi sa amintim volumul Dictionarul de Cultura Poetica, Eminescu, semnat de prof.univ.dr. Viorica S. Constatinescu, de la Universitatea din Iasi, Elegiile fiului risipitor si Somn de lup, ale scriitorului basarabean Valeriu Matei, dar si romanul Tema pentru acasa, primul semnat de poetul de peste Prut Nicolae Dabija, Vernisaje selective, de criticul Valentin Ciuca, volumul C.D. Zeletin – 75, Bulicherii si sfârâiace (din capu’ unui actor autohton), autor fiind cunoscutul actor iesen Dionisie Vitcu si, nu in ultimul rând, Spectacolul istoriei critice… manolesciene, al profesorului bacauan Grigore Codrescu. Tot cu aceasta ocazie a fost lansat si numarul 35 aniversar al revistei Vitraliu, editata de Centrul “Apostu”. Cu un sumar extrem de bogat si divers, in paginile revistei semneaza academicienii Razvan Teodorescu, Alexandru Zub si Mihai Cimpoi, regizorul Mircea Marin. Un articol cu un continut profund, mai bine zis o analiza pe tema autenticitatii culturii, apartine profesorului Grigore Smeu, insa nu lipsesc semnaturile unor poeti si scriitori bacauani: Val Manescu, Cornel Galben, Grigore Codrescu, Marius Manta, dar si a profesorilor Vasile Spiridon, Stefan Munteanu, Simona-Andreea Sova, Ioan Mitrea. De semnalat sunt si creatiile poetice ale lui Ion Fercu, Ioan Tudor Iovian, C.Th. Ciobanu.
Masa rotunda Cultura incotro? a reunit opinii si analize ale unor oameni ai condeiului, artisti, critici de arta, precum Pavel Susara, Valentin Ciuca, prof. Ioan Micu, Nicolae Cretu, C.D. Zeletin. Nici ca se putea mai fericit, cele trei zile de cultura, de spirit, de idei, de gânduri s-au incheiat cu vernisajul expozitiei “Personajul din atelier – 21 de ani de sculptura” a artistului plastic Aurel Vlad, un sculptor care se afirma in anii ’80, fiind un maestru al slefuirii pietrei, lemnului si fierului, cu opere monumentale, multe din creatiile lui fiind achizitionate de prestigioase institutii de cultura europene.
Daca la finalul fiecarei zile de activitati, invitatii Centrului, dar si spectatorii ocazionali au fost martorii unor concerte sustinute de Ansamblul ARCHAEUS, dirijor Liviu Danceanu, si de Filarmonica “Mihai Jora”, sub conducerea maestrului Ovidiu Balan, in ultima zi a concertat Ansamblul “Plaiurile Bistritei”, condus de Petre Vlase.
Gheorghe Baltatescu