Estetica, de la concept la realitate
Ziua a doua a manifestarilor prilejuite de sarbatorirea a 20 de ani de la infiintarea Centrului International de Cultura si Arte “George Apostu” a continuat, la Universitatea “George Bacovia”, partener al manifestarii, alaturi de Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Române, Consiliul Judetean, Filarmonica “Mihail Jora” si Primaria Municipiului Bacau, cu cea mai importanta manifestare de acest gen din România, Simpozionul National de Estetica. Anul acesta, la cea de-a XVI-a editie, tema pusa in discutie este o continuare a celei de anul trecut: Estetica vietii cotidiene, tema ce a suscitat interesul participantilor. In ultimii ani, Estetica in general, dar si estetica urbana, managementul esteticii, estetica frumosului si a urâtului, concept filozofic, literar si artistic, dar si estetica publicitara si a modei, a comportamentului sunt in atentia specialistilor, a omului modern. Au participat specialisti, profesori universitari, critici de arta, filozofi, studenti si elevi. Au fost adresate invitatii si specialistilor din Consiliul Judetean, Primariei Bacau, arhitectilor, designerilor, publicitarilor, insa problemele cotidiene i-au impiedicat sa participe, daca nu ca autori ai unor lucrari, macar ca privitori si ascultatori. Au conferentiat prof.univ.dr. Petru Bejan, dr. Grigore Smeu, prof.univ.dr. Stefan Munteanu, dr. Valentin Ciuca, Mircea Colosenco, conf.univ.dr. Venera Cojocariu, prof.univ.dr. Mrin Aiftinca si prof.univ.dr. Liviu Drugus. “Doua lucruri as vrea sa spun. In primul rând, eu vin aici, in Bacau, la Centrul International «George Apostu» de foarte multi ani, aproape de la infiintare, aceasta institutie este indiscutabil unul dintre cele mai importante centre din tara. E o diversitate enorma, unde vin intelectuali, profesionisti de elita. In al doilea rând, eu fiind estetician profesionist apreciez faptul ca Centrul «Apostu» a aparat inca de la infiintare, de dupa Revolutie, in mod constant esteticul, in conditiile in care, mai ales in arta, s-au debitat adevarate invective, acesta este cuvântul. Ei bine, Geo Popa, Centrul de Cultura nu s-au lasat intimidati si au organizat timp de 16 ani Simpozionul National de Estetica. Este unic, este valoros, este o cucerire deosebita si trebuie mentinut si continuat. Frumosul nu trebuie sa dispara din viata noastra”, ne-a spus prof.dr. Grigore Smeu. Participantii au apreciat ca pozitiva participarea presei, interventia tot mai profesionist in programele urbanistice, in comportamentul cotidian, fiind cea care aduce in fata opiniei publice, daca nu concepte, atunci realitatea vie de lânga noi.
In partea a doua a programului de joi, 11 noiembrie, in Sala Ateneu a Filarmonicii “Mihail Jora”, intr-o atmosfera de mare sensibilitate, in care plutea nu numai aerul de sarbatoare, ci si spiritul academic propriu unei astfel de ceremonii. „Acordarea Diplomei de Excelenta si a Premiului Centrului de Cultura «George Apostu», aceste distinctii sunt o urmare fireasca a Programului denumit Marele Premiu «George Apostu», care isi doreste sa se aseze cu temei, ca o punte importanta de legatura intre Centru si personalitatile care sunt onorate si ne onoreaza cu acceptarea personalitatilor din aceasta seara”, a spus in deschiderea manifestarii directorul Geo Popa.
Premierea a inceput cu un Laudatio, rostit de o alta personalitate remarcabila a culturii române. Criticul de arta Pavel Susara a vorbit despre primul premiant, Maxim Dumitras – sculptor, care primeste Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu”, pentru harul de a converti traditia in viziuni ale modernitatii si pentru puterea mereu inventiva de a revela dimensiuni provocatoare ale realului.
Adrian Jicu, lector al Universitatii “Vasile Alecsandri” a facut Laudatio pentru acad. Mihai Cimpoi – Chisinau, care primeste Diploma si Premiul pentru intelegerea si asumarea idealului national, pentru stradania mereu inoitoare de a consacra valorile estetice in masca spiritualitatii românesti integrale.
Criticul de arta Valentin Ciuca a facut Laudatio pentru acad. Razvan Teodorescu, care primeste Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu” pentru tenacitatea carturarului si vocatia innoirii viziunii asupra artei medievale românesti, in context european, pentru promovarea in spirit aristrocratic a elitei nationale.
Dupa ceremonia de decernare a Premiilor, a urmat un Concert extraordinar al Filarmonicii “Mihail Jora”, cu artisti din Franta si România.
Gheorghe Baltatescu