19 ianuarie 2025

Bani mai mulți la pensia publică, din septembrie 2019

Pensionarii din sistemul public de pensii nu vor beneficia nici în 2019 de indexarea acestora, din luna ianuarie, așa cum prevede Legea 263/2010. Este pentru al doilea an când guvernanții nu aplică art.102, al.2, din această lege, care menționează: ”Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100 la sută din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

Totuși, potrivit unei ordonanțe de guvern, adoptată la sfârșitul lunii decembrie 2018, pensiile publice vor crește în anul 2019, dar de la 1 septembrie, când valoarea punctului va fi majorată de la 1.100 lei la 1.265 lei.



Așadar, din septembrie pensiile publice vor fi mai mari cu 15 la sută față de cât sunt în prezent. Și tot de la 1 septembrie 2019 indemnizația socială pentru pensionari (pensia minimă) va crește de la 640 lei la 704 lei. Aceasta se acordă persoanelor cărora, potrivit stagiului de cotizare pe care l-au acumulat, li se cuvine o pensie mai mică decât indemnizația.

Astfel, statul vine în completarea pensiei cu până la 640 lei, în prezent. O altă noutate pe care o aduce anul 2019 este aceea că de la 1 ianuarie nu se mai poate ”cumpăra” vechimea în muncă. Mai exact, persoanele care au dorit să-și completeze stagiul de cotizare la pensie, respectiv să plătească retroactiv contribuția, au avut posibilitatea să o facă până la 31 decembrie 2018. În ceea ce privește sistemul public de pensii, noua lege care a fost adoptată de către Parlamentul României, a fost contestată de Opoziție la Curtea Constituțională care se va pronunța în februarie 2019.

Pensiile militare vor fi indexate, din ianuarie 2019

Din ianuarie 2019, numai pensiile militare vor fi indexate, din oficiu, cu ultima rată medie a inflației, indicator definitiv care va fi comunicat de către Institutul Național de Statistică (INS). Dar se va avea în vedere ca, în urma majorării, pensia netă să nu depășească media soldelor sau a salariilor nete lunare.

În cazul în care în urma indexării rezultă un cuantum mai mare al pensiei decât media soldelor/salariilor, se acordă suma rezultată, dar cu o condiție: pensia majorată nu va trebui să depășească suma rezultată prin aplicarea ratei medii anuale a inflației asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză. Dacă rata medie anuală a inflației va avea valori negative, pensiile militare nu se vor indexa. În noiembrie 2018 rata inflației a fost de 3,4 la sută. INS urmează să anunțe în ianuarie 2019 care a fost acest indicator în decembrie 2018.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img