Ultima ședința a Consiliului local Bacău din acest an ar fi trebuit să dureze foarte puțin, însă, s-a lungit pe durata a peste trei ore pentru că unii consilieri au simțit că ar fi nevoie să bată apă în piuă, să nu se încheie anul fără să se contrazică și să se certe ca la ușa cortului pe teme de genul „de ce Parcul Catedralei să fie numit Parcul Unirii” sau „de ce să respectăm o hotărâre din 2010 dacă noi nu vrem”?!
3,7 milioane de lei pentru învățământ
Consiliul local a primit de la Guvernul Românei suma de 3,7 milioane de lei la rectificarea de buget iar administrația a decis să vireze toți acești bani la capitolul Învățământ. La cheltuieli materiale au ajuns 1,32 de milioane, restul banilor fiind trecuți la investiții.
Se recepționează Insula
În ședință s-a amintit și de situația Insulei de Agrement. Întrebat de consilierul Bogdan Crețu (PNL) de situația acestei investiții, administratorul public Romeo Chindruș a spus că s-a format o comisie pentru recepția parțială a șantierului. „De la 15 ianuarie se dă drumul la lucrări. Există anumite întârzieri cauzate de proiectare, dar aceste întârzieri nu sunt purtătoare de penalități”, a spus el.
N-au aprobat un aparat pentru Spitalul Județean
Spitalul Județean de Urgență (SJU) a solicitat să împrumute un aparat, cumpărat acum mai bine de un deceniu, pentru Spitalul Municipal și aflat în toată această perioada de timp în magazie. Este vorba despre un osteodensitometru DEXA, solicitat pentru secția de Endocrinologie a SJU, având în vedere că în viitoarea structura comasată a celor două spitale, Spitalul Municipal nu va avea această secție. Hotărârea nu a fost aprobată în urma votului secret.
Cu cât crește tariful la apă?
O dezbatere vie a suscitat punctul referitor la creșterea tarifelor la apă și la canalizare. O creștere care n-a mai avut loc din 2014. „Compania de Apă a funcționat prea multă vreme cu tarife nesustenabile”, a spus primarul Cosmin Necula, care a anunțat că Primăria și Consiliul Județean vor colabora pentru a realiza un studiu care să spună „cât de prost a fost făcută aducțiunea de la Valea Uzului”. „CRAB nu a modificat prețurile din 2014, în condițiile în care operatorii din țară au actualizat tarifele cel puțin o dată la doi ani”, a explicat Nina Chiper, director CRAB. Ea a spus că va fi o creștere medie de 12 procente. Apa potabilă se va scumpi cu 16,66% iar canalizarea cu numai 7 procente deorece de la 1 ianuarie cota de TVA scade de la 19 la 9 la sută. Ea a explicat creșterea de tarife prin creșterea cheltuielilor cu energia electrică, a salariului minim și a prețurilor materialelor tehnologice. În același timp, CRAB a decis să-și reducă marja de profit de la 15% la 7,45% în condițiile în care pierderile din rețeaua Bacăului sunt în continuare la cote mari: 45% Creșterea de tarife a fost aprobată cu 13 voturi „pentru” și 3 „împotriva”.
Taxa de salubritate se face 10 lei
O altă problema dezbătută din greu a fost cea referitoare la creșterea taxei de salubritate de la 6 la 10,20 lei. De fapt, creșterea a fost decisă în 2010, când s-a semnat contractul cu Uniunea Europeană pentru Groapa de deșeuri ecologică. Atunci, Consiliul local – a explicat primarul Cosmin Necula – s-a angajat să crească an de an nivelul taxei pentru a se încadra în parametrii de cost pentru exploatarea gropii de gunoi și pentru colectarea selectivă a deșeurilor. La nivelul anului 2018, doar Bacăul nu și-a ajustat tarifele conform deciziei din 2010, celelalte localități urbane plătind deja taxele majorate. Însă, decizia din 2010 nu a fost pusă în aplicare de fosta administrație, care și-a prins urechile în Celula 1 a gropii de gunoi. Aceasta a fost exploatată de municipalitate, cu prețuri nefundamentate, mult prea mici față de cheltuielile necesare.
SOMA a contestat licitația pentru salubrizare
Dealtfel, la Celula 1 nici nu s-a colectat selectiv, toate gunoaiele au fost aruncate alandala, motiv pentru care deșeurile se mai aprind din când în când, după cum a explicat Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău. Acesta a anunțat și că procedura de scoatere la licitație a serviciului de salubritate a fost contestată de SOMA, operatorul care adună gunoiul în acest moment în Bacău. „În loc să se deschidă ofertele la 1 februarie ne vom judeca la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.)”, a spus Seto. Creșterea tarifelor a fost votată cu 13 voturi „pentru”, două „contra” și o abținere, nu înainte că primarul Necula să-i bată obrazul colegului de alianța, Dragoș Ștefan, care s-ar fi dat bolnav pentru a nu participa la această ședință. „Noi nu ne-am aliat cu o persoană, noi ne-am aliat cu un partid”, a spus Cosmin Necula, referindu-se la ALDE. El a precizat că nu are ce reproșa celorlalți membri ai partidului.
Stadionul, în pioneze
Problema stadionului municipal a revenit în actualitate. Dezbaterea durează, însă, cam din 2007, când s-a propus demolarea din cauza unor probleme apărute la structura de rezistență. În mod ciudat, după șapte ani, aceste probleme dispăruseră și Consiliul local discuta posibilitatea unui acoperiș de peste 20 de milioane de euro. La ședința de vineri, consilierii au luat la cunoștință de un studiu care confirmă problemele structurale ale stadionului și de cele trei posibilități în legătură cu acesta: demolare și reconstruire de la zero, demolare parțială și consolidare sau construcția unui stadion în altă parte. Deocamdată s-a luat doar la cunoștință de acest studiu, urmând că o decizie referitoare la această problema să se ia doar după aprofundarea subiectului și realizarea unor studii de oportunitate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.