Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” este in aceasta luna gazda unor oaspeti de seama din lumea artistica. Un coregraf si interpret de origine italiana si un muzician si compozitor indian vor efectua o rezidenta in Bacau in urma careia va rezulta un jurnal de calatorie transpus in momente teatrale si dans contemporan.
Gianfranco Celestino si colegul sau, Rajeevee Sukumary Ayyappan, isi vor desfasura proiectele in domeniul dansului contemporan in aceasta luna, la Centrul Apostu. Actiunea este parte a proiectului ArtistNe(s)t, realizat in parteneriat cu Centrul de creatie coregrafica din Luxemburg pe durata a trei ani, 2009-2011 si care isi propune sustinerea activitatii creative a artistilor deschisi spre inovatie in domeniul dansului contemporan. Cei doi oaspeti vor realiza un jurnal de calatorie care va cuprinde impresiile lor cu privire la experienta din Romania. „Voi lucra la un nou proiect. Ideea de la care pornesc este de a intocmi un jurnal despre locurile pe care le voi vizita. Ma voi concentra pe experienta din Bacau si din toate locurile pe care le voi vedea in Romania”, a explicat Gianfranco Celestino, care nu este la prima vizita in tara noastra. Bacaul este insa prima oprire dintr-o lista mai lunga pe care sunt inscrise diverse locatii din Franta, Germania, Luxemburg si Finlanda. Colegul sau din India, cu care este deja la a treia colaborare, va avea misiunea de a imortaliza situatii si fete prin intermediul camerei de luat vederi. „Voi lucra la un jurnal video al calatoriei incercand sa reflect nu atat istoria, cat oamenii si cum arata lumea de astazi”, sustine Rajeevee Sukumary Ayyappan. La prezentarea celor doi oaspeti, Geo Popa, directorul Centrului Apostu, nu a uitat sa ii mentioneze pe cei doi initiatori ai programului: Cosmin Manolescu, prezent la conferinta de presa, si Gabriela Tudor, trecuta in nefiinta.
Un CV impresionant
Cei doi oaspeti straini sunt fini cunoscatori ai domeniilor in care profeseaza. Gianfranco Celestino a absolvit Conservatorul „G. Verdi” din Torino, dupa care a studiat dansul la Scoala din Essen, Germania si a obtinut chiar si o bursa de studiu in Viena. Din 2002, acesta lucreaza independent, dezvoltand diverse proiecte personale in care combina teatrul si dansul. „Solo con Piano”, „Crossing Town” si „Sweet Dreams” sunt doar cateva dintre piesele pe care le-a pus in scena. Rajeevee Sukumary Ayyappan, in schimb si-a inceput cariera artistica la varsta de 5 ani alegand muzica traditionala indiana. Acesta lucreaza independent la alegerea sunetului pentru filme si piese de balet si colaboreaza indeaproape cu un cvartet de jazz din Luxemburg.
Urmeaza rezidenta in Luxemburg
In cadrul aceluiasi proiect, bacauanca Carmen Cotofana a fost selectata de Centrul Apostu pentru a efectua rezidenta in luna iulie in Luxemburg. In plus, in colaborare cu Centrul National al Dansului, un artist roman va efectua o rezidenta la centrul bacauan, in luna octombrie.