Centenarul Ioana Postelnicu, abia la început
Când a fost omagiata la Sibiu, la o vârsta rotunda, Antonie Plamadeala, mitropolitul Ardealului, a exclamat: „Doamna Ioana Postelnicu, dv. va traiti acum propria posteritate!“
Hotarul formal al celor doua vieti a fost marcat pe 18 martie 2010, când Biblioteca Judeteana „C. Sturdza“ a organizat, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau si filiala locala a Societatii de Stiinte Filologice, o manifestare catalogata drept intima – pentru familie – si emotionanta – pentru studenti mai ales. Acestia – membri ai Cercului stiintific si cultural „Traian Cantemir“ – au prezentat-o pe scriitoare prin interventii sugestive: „O figura importanta a literaturii interbelice“ (Daniel-Stefan Dinca), „E. Lovinescu si pasaportul pentru literatura al Ioanei Postelnicu“ (Alexandra Holindrariu), „O silueta feminina“ (Alexandra Iorga), „Bogdana – certificatul unei mari scriitoare“ (Georgiana Zaharia) si „Bacaul – una din eternele iubiri“ (Valerica Creita).
„Bacaul are înca o zestre culturala prin prezenta Ioanei Postelnicu“, a spus Elena Bulai, una dintre cele mai apropiate prietene ale scriitoarei. Verbul care a facut cariera din 2010 încoace a fost „a asuma“. L-a rostit Viorel Savin, pe atunci directorul Bibliotecii Judetene, în cadrul ceremoniei de înmânare a unei înalte distinctii prezidentiale: „Va asumam, stimata doamna, si ne obligam sa cultivam valorile instituite prin opera dv.“ Au subscris la acest angajament, în interventiile lor, Petre Isachi si Grigore Codrescu, iar Ana Chiscop, unul dintre coordonatorii actiunii, a prezentat cartile scriitoarei drept ofranda adusa traditiilor românesti autentice. Milena, Crina si serban – în ordine, fiica, nepoata si stranepotul celei omagiate – ne-au transmis, în cuvinte emotionante, satisfactia reusitei unei manifestari culturale închinate „unui om admirabil, unei scriitoare de talent“. Emotionanta a fost si prezenta „doamnei Ioana“ – cum îi spuneam toti -, prin mijlocirea unei înregistrari din anul 2001, prezentata de Ioan Danila: „Este o fericire pentru un scriitor sa-si traiasca propria posteritate“.
Au asistat la farâma de nemurire peste 20 de studenti filologi, dar si elevi ai Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“ din Bacau, în majoritate baieti, extrem de receptivi si disciplinati. „Este un început: pe toata durata anului vom avea alte si alte momente dedicate Centenarului Ioana Postelnicu“ (Ioan Danila, moderatorul si initiatorul întâlnirii). Vor urma: vizitarea apartamentului scriitoarei, alte sedinte ale Clubului „Prietenii Ioanei Postelnicu“, editarea unor volume de memorialistica si de interviuri, la Cluj-Napoca si Bacau. S-au facut si propuneri: Strada Visinului sa se numeasca strada Ioana Postelnicu, iar în dreptul apartamentului ei sa fie asezata o placa comemorativa (Ioan Danila), în incinta unui muzeu din Bacau sa fie reconstruit interiorul locuintei scriitoarei (Elena Bulai), iar anual sa se acorde, de catre Facultatea de Litere, un Premiu „Ioana Postelnicu“ pentru creatie literara (Viorel Savin).