Casa memoriala aNicu Enea” este cladire de patrimoniu, incadrata la categoria valorica B. In ea a locuit pictorul intre anii 1929-1960. Un merit esential in aparitia unui nou monument cultural il are aici sotia pictorului. Elvira Enea si-a donat casa, in 1970, Muzeului Judetean de Istorie si Arta, odata cu 133 de picturi si 209 desene apartinand pictorului, si-a daruit intrega energie amenajarii casei memoriale aNicu Enea”, situata la numarul 31, pe fosta strada a Basarabiei, apoi a Nufarului, iar acum Nicu Enea. In treacat amintim, ca, in pofida acestui gest dezinteresat si extrem de valoros, batranetea avea sa-i fie umbrita de aroganta si ignoranta oficialitatilor, sfarsind intr-un anonimat total la Caminul de Batrani din Bacau, unde a fost tranferata din camera ce o mai ocupa in casa cedata statului. In acest moment in Casa memoriala vizitatorii pot admira 55 de tablouri ale maestrului – cele mai multe sunt peisaje. Insa, se mai pot vedea si doua nuduri, gen indragit de Nicu Enea!
Casa aNicu Enea” este una din putinele case memoriale cu care municipiul Bacau se mai poate mandri – cu putine exceptii, casele memoriale din oras se degradeaza lent dar sigur. Donata in 1970, de catre sotia pictorului, Casa memoriala aNicu Enea” apartine acum de Complexul Muzeal aIulian Antonescu” care la preluarea ei a observat ca imobilul, una din cladirile emblematice din municipiul Bacau, a fost tratata cu suficient dispret de administratia culturala a orasului. Cu toate ca in aceasta cladire singuratica a stat unul din marii pictori ai Romaniei, favoritul Reginei Maria in materie de arta plastica…
Multi dintre cetatenii orasului, dintre oficialitati, nu stiu ca exista pe harta culturala a Bacaului un obiectiv intitulat aCasa memoriala Nicu Enea”. Trist este ca multe cadre didactice din stiintele umaniste nu cultiva dragostea pentru valorile orasului. aAm mers in toate scolile si liceele din oras pentru a promova imaginea Casei memoriale aNicu Eneaa.
[ad#stire] Doar doua clase de la Scoala aAl.I. Cuzaa si trei clase de la Colegiul aGh. Vranceanua au fost sensibile la reclama noastra”, spune custodele Camelia Cojocariu. Cu toate acestea, paradoxal, anul 2009 a fost cel mai bun in privinta vizitatorilor: 210 persoane au venit sa respire aerul in care a trait o personalitate a artelor plastice romanesti. Chiar daca cladirea nu are un sistem de incalzire, vizitatorul iese din casa memoriala imbogatit de imagini vazute. Primaria Bacau si-a adus si ea o acontributie” pe masura aprecierii pe care o da culturii: cladirea a fost inghesuita bine de blocurile din preajma. Dar asta inca nu e nimic. Peretii aCasei Nicu Enea” prezinta crapaturi vizibile de la ridicarea blocurilor, care fireste nu au autorizatie de la Directia de Patrimoniu. Cu toate acestea casa memoriala, uitata de multi, poate fi un prilej de delectare pentru oricine.
Gabriel Pop