25 noiembrie 2024

Fata nevazuta a culturii

Vindecarea unui tablou
necesita mult timp

Imaginea reala a unei opere de arta este restituita publicului numai printr-o interventie de exceptie asupra ei. Timpul neiertator actioneaza in defavoarea tablourilor, nevoite sa faca la un numar de ani un popas in laboratoarele specializate pentru intinerire. In acest fel se petrec lucrurile si in laboratorul Muzeului de Arta Bacau. Chiar in acest moment, in laborator, este spre restaurare o lucrare a maestrului Ilie Boca. Multe alte zeci de tablouri s-au restaurat aici in ultimii ani. Nu ne dam seama daca laboratorul dispune de o buna dotare, atat an ceea ce priveste aparatura si inventarul instrumental. Numai o singura restauratoare cu studii superioare lucreaza aici: Silvia Tiperciuc, membra a Uniunii Artistilor Plastici Bacau, singura specialista din judet. Cert este ca nu numai tablourile sunt restaurate, ci si icoane – sau mai ales icoane, pentru ca vedem pe amasa de operatie” cinci icoane deosebite. aIcoanele necesita lucrul cel mai migalos. In general, operatiunile de vindecare a unei lucrari de arta implica mult timp”, spune Silvia Tiperciuc. Au ajuns aici chiar si unele din tablourile celebre ale lui Ioan Grigorescu, aCarul cu boi” si aDorobantul”. Tratamentul pentru celebrul aCar cu boi” consta in curatarea stratului de murdarie aderenta, consolidarea locala a stratului pictural, chituire si retusare.



Cartile traiesc 15 ani

Prin acelasi proces de cosmetizare trec si cartile degradate de conditiile de pastrare sau de mainile cititorului. Atelierul de legatorie al Bibliotecii Judetene aCostache Sturdza” se gaseste la filiala de pe str. Energiei. Departe de tehnologia moderna, acest veritabil atelier manufacturier are tot ce e necesar: lianti, vopsele, pensule, aracet, cuie, foarfece sunt doar cateva dintre materialele de lucru pe care le gasim in atelier. Doctorul cartilor bacauane se numeste Maria Ciorcila, care practica aoblojirea” de 30 de ani. Peste 100 de carti trec zilnic prin mainele sale pentru a fi reparate si redate cititorilor. aIncercam sa reparam cartile pentru ca multi alti cititori, in viitor, sa poata sorbi intelepciunea veacurilor”, zice poetic Maria Ciorcila. Cuvintele bibliotecarei rezoneaza cu un instrument de taiat carton din atelier, care are venerabila varsta de 100 de ani. aMulte carti sunt lucrate cu hartie proasta si din acest motiv varsta lor, la biblioteca, nu depaseste 15 ani”, precizeaza adoctorul”.

Ciob langa ciob

Laboratorul de restaurare si conservare a obiectelor de patrimoniu, ceramica si obiecte de metal din cadrul Complexului Muzeal aIulian Antonescu” este un mic atelier in care restauratoarea Iulia Voinescu reda circuitului muzeal vase apartinand unor diferite perioade istorice. Strategic sau nu, atelierul se gaseste in subsolurile cladirii, acolo unde miile de cioburi par ingropate a doua oara. Multe dintre vase presupun o durata de restaurare care se exprima in ani de zile.
[ad#stire] Pe mesele intinse multe cioburi de ceramica asteapta sa fie intregite. Materia de lucru pentru restauratorii din Bacau este data peste timp de mesterii culturii Cucuteni. Ultima lucrare realizata de specialista Iulia Voinescu este un superb vas de circa 6.000 de ani. aIn restaurarea vaselor trebuie sa se tina seama de forma corecta a acestuia, de finisare si de integrarea cromatica, ce trebuie sa difere de original. Pana cand sunt asamblate intr-un vas, piesele parcurg cateva etape, incepand cu spalarea materialelor, trierea acestora si alegerea fragmentelor care vor alcatui vasul”, spune specialista Complexului. Arta de a arestaura” istoria este mai grea decat a face istorie.

Gabriel Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014