A VIII-a editie a aToamnei colectiilor”, organizata de Asociatia Filatelica aGrigore Pascu” Bacau si Clubul de Tineret Colectionarii”, si-a deschis portile pentru doua zile, la Complexul Muzeal aIulian Antonescu”.
La targ au participat colectionari de pe tot cuprinsul tarii, unii cu o modesta colectie de timbre, altii, dimpotriva, cu o adevarata panoplie de obiecte, bune de depozitat antr-un muzeu. Impatimitii obiectelor si-au depus oferta, au realizat schimburi, iar publicul vizitator a putut sa realizeze ce anseamna o colectie, un hobby. Trebuie sa spunem, totusi, ca spre deosebire de anul trecut, numarul de colectionari din acest an a fost sensibil mai mic.
Sabii si… liniste
an fata unor masute, colectionarii, majoritatea de varsta a doua si a treia, asteptau cuminti eventualii cumparatori. Din pacate, cererea era infinit mai mica decat oferta. Trebuie ansa, precizat ca preturile nu erau tocmai linistitoare pentru buzunare. De exemplu, o Cruce de fier nazista costa 400 de lei, medalii cu martirii legionari Mota si Codreanu, 100 de lei, ceasuri de buzunar, antre 250 si 400 de lei, insigne, antre 20 si 80 de lei etc. Daca anul trecut, erau prezenti colectionari de calibru, precum Constantin Vieriu din Botosani, care si-a prezentat doar o mica parte din colectie, evaluata la 100.000 de euro, acum doar un colectionar din Bucuresti avea ceva mai consistent – servicii de argint italiene (2.800 lei), icoane de aur si argint din Grecia, alte obiecte din Austria. In rest, colectii subtiri adaptate la timpurile pe care le traim. Vasile Dumitru din Braila a prezatat o colectie seducatoare de ceasuri vechi, din metale pretioase, intre care si un ceas placat cu aur de la inceputul sec. XX, in valoare de 800 de euro. Consecvent cu targul bacauan este Victor Antohita din Iasi, care a revenit cu sabiile sale italiene (din anul 1750), cazacesti, turcesti, indiene. Ne prezinta cu minutiozitate o sabie veche de 1.000 de ani. Dar sabia de rezistenta este o copie a sabiei lui Cuza. Anul trecut costa 1.000 de lei. Acum a scazut la 800. Colectiile de carti postale au fost cele mai numeroase, indicand un simptom al dezinteresului general pentru targ. In rest, exotism: carucioare pentru copii de la inceputul sec. XX, casti de soldat din Orient, diplome de bacalaureat din perioada interbelica! aCumpara lumea?” il intrebam pe un colectionar. aNimic. Saracie peste tot”.
Tineretul, neinteresat de filatelie
Unul dintre domeniile de rezistenta ale targului a fost filatelia. Si din punct de vedere financiar timbrele se vindeau foarte scump: un timbru mic – intre 0,25 si 1,2 euro. Cateva persoane mai in varsta studiau cu atentie exponatele si incercau sa se tocmeasca cu cei care aveau clasoare consistente. Pentru colectionarii care se ocupa acum cu marcile postale situatia nu e tocmai roza.
[ad#stire] aan tot judetul Bacau erau anainte de 1989 circa 3.000 de filatelisti. Acum a colectiona timbre a devenit o pasiune costisitoare, timbrele costa foarte scump. Nu se mai pot face colectii antregi, ci doar pe specialitati, flori, fauna, sport. Poate din cauza asta nu au ramas mai mult de 30 de persoane care colectioneaza timbre”, ne spune Ioan Catana, vicepresedinte al Asociatiei Filatelice aGrigore Pascu” din Bacau, care a si organizat targul colectionarilor din acest an.
Gabriel Pop