25 noiembrie 2024

Un model de smerenie – Ioan Ivan

Nu intamplator casa in care a vietuit arhidiaconul Ioan Ivan se afla la intrarea in Manastirea- Neamt: cel ce stie aceasta si trece pragul asezamantului monahal se incarca de putere amintindu-si ca acolo si-a dus viata aun erudit si un profesor evlavios”. Cand l-am vizitat ultima oara (21 febr. 2008), l-am gasit in aceeasi tovarasie a cartilor si chipurilor sfinte. Pe masa de lucru, in camera din dreapta, erau randuite cartile lui – cu semne pentru alte lucrari inchipuite -, icoane, telefonul vechi si… medicamente. Cumpatat, egal cu sine, gata sa te intelepteasca in orice clipa (s-a nascut la 7 mai 1915, in tiganasi, jud. Iasi si a trecut la cele vesnice in saptamana pe care tocmai am incheiat-o), arhidiaconul Ioan Ivan a rotunjit o viata rodnica. [ad#stire] A format viitori preoti la Roman, Iasi, Suceava, dar mai ales la Manastirea-Neamt (1952-1975, profesor 1952-1961 si 1971-1975, director), opera umana despre care vorbeste cu nefireasca modestie: aMi-au trecut si mie printre degete multi seminaristi” (9 nov. 2008, prin telefon). A scris carti, studii si articole despre asezamintele bisericesti (aManastirea- Neamt”, impreuna cu Scarlat Porcescu, in 1981 s.a.), despre ierarhii moldoveni, dar si despre asfinti ai cerului si ai pamantului” sau despre personalitati ale lumii crestine. A propovaduit cuvantul Domnului prin lecturi liturgico-canonice publicate in revistele de profil si a adus in atentie marile modele ale culturii religioase.
Poate cel mai frumos omagiu adus carturarului Ioan Ivan a fost sarbatorirea din 2009, cand au fost editate doua volume cu o parte din opera sa (478 de pagini, la Editura aBasilica” a Patriarhiei Romane) si, respectiv, un cald florilegiu al fostilor discipoli si colaboratori (coordonator, pr.prof.univ.dr. Vasile Nechita). Semneaza P.F. Teoctist (Parintele aacademician”a Ioan Ivan), arhiepiscopii Teodosie si Pimen, alti ierarhi si slujitori ai bisericii. aProfesorul paradigmatic”, cum l-a numit Preasfintia Sa Ioachim Bacauanul, a atras 527 de pagini ale unui florilegiu binemeritat.
Dialogurile mele cu el (duminica, 13 iul., la ora 10,20, pe Radio aAlfa”, veti putea asculta un fragment) au avut in atentie slujitorii credintei ortodoxe de pe raza judetului Bacau: Nicodim Sachelarie (Dealul Morii) si Victor Ojog (Colonesti).
Truditor pe ogorul crestinatatii, cercetator cu vocatia omului de stiinta, Ioan Ivan ramane in devenirea bisericii romane prin contributiile importante la cunoasterea adevarului istoric, ca si prin calitatea inalta a pregatirii generatiilor de preoti si cantareti bisericesti din Moldova.

Ioan Danila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014