Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, a fost prezent, joi, la semnarea contractului pentru modernizarea „Spitalului Vechi” din Bacău, clădire construită înainte 1900. Proiectul, în valoare de șase milioane de euro, este finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), contribuția Consiliului Județean (CJ) Bacău fiind de numai 58.000 de euro.
La eveniment au participat Manuela Pătrășcoiu, director general al CNI, senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău și președinte al Consiliului Județean (CJ) în momentul inițierii proiectului, deputații Elena Hărătău și Costel Dunava, Sorin Brașoveanu, actualul președinte al CJ Bacău, Adrian Popa, managerul general al Spitalului Județean de Urgență (SJU), Valentin Ivancea, subprefectul județului, reprezentantul firmei de construcții, medici, șefi de secție.
O provocare către Liviu Dragnea…
Senatorul Dragoș Benea a fost amfitrionul evenimentului sau „naratorul”, cum el însuși s-a numit deoarece a spus istoria acestui proiect.
„Nu aș vrea să trecem ușor peste momente în care se fac investiții de milioane de euro, cum e cea de azi, care are o valoare importantă pentru orice UAT: peste 6.000.000 de euro. Eu vă voi spune povestea adevărată a acestei investiții.
În octombrie 2014, împreună cu domnul președinte Liviu Dragnea, ne-am asumat Secția de Radioterapie de la SJU, în august 2015 s-a semnat contractul de execuție, era și doamna Manuela Pătrășcoiu atunci, în mai 2016 am vizitat șantierul împreună cu domnul președinte Dragnea, iar în mai 2017 acea investiție a fost dată în folosință, tot în prezența domnului președinte și a doamnei Gabriela Firea.
Când am ieșit de la Radioterapie, după ce s-a inaugurat, am mers pe jos, ne-am oprit în fața acestei clădiri și, împreună cu domnul Șova, cu domnul președinte Brașoveanu și ceilalți parlamentari, am lansat provocarea către domnul președinte Dragnea, către doamna Pătrășcoiu, să modernizăm și această clădire”, a spus Dragoș Benea. Este o construcție uzată, depășită moral, dar este un simbol pentru Bacău deoarece aici a fost primul corp al SJU, a mai precizat Dragoș Benea.
Sorin Brașoveanu a adăugat că investiția vine să completeze seria proiectelor importante din Sănătate, care au fost realizate prin efortul echipei CJ, a parlamentarilor PSD și cu sprijinul Guvernului. „Dacă ne referim doar la anul acesta, pe lângă alte investiții pe care le face CJ Bacău, la SJU e un șantier întreg, în condiții de funcționare. Se fac, acum, reparații capitale la Pediatrie – Corpul A și B, reparații capitale la pompa de apă și rezervoarele de apă, reparații capitale la Laboratorul de Medicină Legală și la atelierele Laboratorului.
Acestea sunt investiții care se derulează în prezent, dar avem și alte proiecte care sunt în evaluare sau pentru care s-a finalizat evaluarea pe fonduri europene. Mă refer la extinderea Unității de Primiri Urgențe și heliport, unde s-a finalizat evaluarea, urmează să ni se comunice data semnării contractului, și la dotările de la Ambulatoriul de Copii și Adulți, proiect care e în evaluare. E important și faptul că sumele investite de CJ din 2014 din fonduri proprii urmează să fie recuperate din fonduri europene”, a declarat Sorin Brașoveanu.
„Apreciez că v-ați luptat”
Această clădire, care face parte din SJU Bacău, e importantă deoarece are în structură mai multe secții, a explicat directorul Adrian Popa, referindu-se la importanța investiției. „E vorba despre Psihiatrie, ORL, Infecțioase, secții care vor oferi condiții mult mai bune pacienților după modernizare. Sigur, noi am adaptat circuitele medicale, dar e evident că nu corespund standardelor europene”, a declarat Adrian Popa, adăugând că speră ca lucrările să fie finalizate cât mai repede.
„Am venit, astăzi, aici cu drag, am venit cu multă plăcere pentru că MDRAP, prin CNI, semnează contractul pentru o investiție extrem de importantă pentru băcăuani”, a declarat Adrian Gâdea, secretar de stat în MDRAP. Ministrul a explicat că „Spitalul Vechi” va fi modernizat complet: vor realizate fundații, va fi înlocuite planșeul, tâmplăria, instalațiile termice, electrice, sanitare, se vor face extinderi, vor fi construite ascensoare, rampe de acces etc.
„Această investiție va însemna condiții mai bune pentru medicii din aceste secții, pentru asistenți și personalul auxiliar, trebuie să apreciem munca lor, dar ce e mai important, condiții hoteliere mai bune pentru pacienții din Bacău și din întreaga regiune. Nu dorim nimănui să aibă nevoie de spital, dar ne asigurăm că dacă va ajunge aici va găsi condiții de cea mai bună calitate.
Meritul este în primul rând al dumneavoastră, domnule senator, al domnului președinte și al colegilor parlamentari. Am apreciat și acesta este motivul pentru care mă aflu azi aici, am apreciat, domnule Benea, atitudinea și modul în care v-ați luptat pentru interesele cetățenilor județului Bacău”, a spus Adrian Gâdea. Ministrul a ținut să precizeze că beneficiarii finali ai acestei investiții „nu sunt nici parlamentarii, nici președintele CJ, sunt cetățenii.”
Se face al doilea buncăr
Și pentru că Dragoș Benea a vorbit despre decolmatarea Insulei de Agrement, care se va face „pe promisiunea prim-ministrului Viorica Dăncilă” și a cărei documentație de licitație e trimisă spre validare, Adrian Gâdea a amintit de cele 182 de proiecte finanțate de Ministerul Dezvoltării prin PNDL 2, care vor aduce în comunele și orașele județului Bacău investiții în valoare de 827 de milioane de lei.
În afară de modernizarea „Spitalului Vechi”, în domeniul Sănătății sunt și alte vești bune: construirea a 22 de spații locative pentru medici, extinderea Spitalului Municipal de Urgență Moinești și construirea celui de-al doilea buncăr la SJU Bacău, proiect a cărui documentație tehnică e gata de recepționare.
„Este asumat să dăm drumul acestei investiții, indiferent ce surse de finanțare vom găsi pe drum, CNI, Ministerul Sănătății sau MDRAP. Este o provocare, așa cum o provocare e și noul bloc operator, în valoare de 10 milioane de euro”, a declarat Dragoș Benea.
Întâlnirea s-a încheiat, firește, cu semnarea contractului de execuție de către Manuela Pătrășcoiu, director general al CNI, și Octavian Băloiu, reprezentantul Consproiect M, firma care va realiza lucrările.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.