22 ianuarie 2025

Vestul și restul

Unul dintre miturile care ni se vând când este vorba să ni se vorbească despre așa-zisa superioritate a ardelenilor este acela cum că, la Marea Unire, Transilvania era mai bogată și mai industrializată ori chiar mai urbanizată decât vechiul Regat. Cifrele spun, însă, altceva: în 1919, Transilvania avea doar 27% din industria națională, în vreme ce vechiul Regat avea 53% iar conform recensământului din 1930, gradul de urbanizare era în Vechiul Regat de 23,6% iar în Transilvania și Banat de 17,3%; Clujul avea 98.000 de locuitori, Timișoara – 91.000, în vreme ce Iașul avea 102.000, Galațiul – 101.000 iar Cernăuțiul – 111.000.

Ajungem în zilele noastre, când o seamă de primari liberali au decis să se alieze pentru – zic ei – a se dezvolta în ciuda piedicilor puse de administrația centrală. Discursul, care este, deocamdată, doar unul oportunist, pentru alegeri, vine, însă, ca turnat peste mai vechiul curent promovat cu insistență de unii – cel al separatismului ardelean. Acesta zice că, în ciuda faptului că Transilvania ar fi un contributor net la buget, primește înapoi mai puțin decât da și din cauza asta nu se poate dezvolta. Am arătat, acum câțiva ani, cum Guvernul a alocat Transilvaniei sume mult mai mari per capita decât Moldovei pentru infrastructură rutieră.



Nu mai revin cu cifrele, însă, au apărut în spațiul public informații despre fondurile europene atrase de cele patru localități care au decis să formeze „Alianța Vestului”. Teoretic, carevasăzică, aceste orașe s-au aliat pentru a putea atrage mai ușor fonduri euroepene.

Practic, anul trecut, doar Oradea a reușit să atragă ceva fonduri europene sau alte fonduri nerambursabile, în sumă totală de 14,3 milioane de euro. Aradul a reușit un 0,01 milioane, Timișoara, la fel iar Clujul a pierdut 0,37 milioane (i-a dat înapoi). Nu e ca și cum ar fi niște orașe conduse de experți în atragerea de fonduri. Dincolo de cifre, este clar că avem de-a face cu o mișcare pur electorală, mai ales dacă avem în vedere că primarii lor sunt liberali aflați în dizgrație, la cuțite cu liderul partidului, Ludovic Orban.

Dar, această manevră pur electorală poate, oricând, să se transforme în embrionul unei mișcări separatiste dacă i se permite să se dezvolte. Pentru că miturile sunt mai puternice decât orice logică. Iar românii iubesc la nebunie miturile.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img