Exemplarul unicat în formă originală a Tratatului de la Trianon redactat în limba română este expus, până vineri, 7 decembrie, inclusiv, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești. Documentul a fost prezentat oficial publicului miercuri, 5 decembrie, alături de alte obiecte din aceeași colecție particulară în care se află și Tratatul.
„Cartea document a Tratatului de la Trianon – ne-a spus directorul Bibliotecii, Ionuț Tenie – a ajuns și la Onești, după ce a fost expusă doar la Palatul Șuțu, în București, apoi, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Alba Iulia.
Acum se află pentru prima dată în Moldova. Documentul provine dintr-o colecție privată, a fostului parlamentar Haralambie Vochițoiu, care l-a achiziționat printr-o licitație organizată pentru vânzarea unor bunuri care au aparținut lui Corneliu Vadim Tudor. Documentul este însoțit și de un certificat de autenticitate”.
La prezentarea documentului au vorbit, despre semnificația Tratatului și a evenimentelor istorice la care se referă, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, gen. (r) Jenică Apostol, istoricul Vilică Munteanu, prof. dr. Bogdan Romandaș și Haralambie Vochițoiu.
Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în război.
Semnarea Tratatului a avut loc în Palatul Marele Trianon de la Versailles, de 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte. Astfel, au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi.
FOTO: Eugen Poncoș
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.