24 noiembrie 2024

Patrimoniul neexploatat al Bibliotecii Judetene / Valorile Bacaului

Zeci de carti de o valoare inestimabila se ascund in spatele rafturilor Bibliotecii Judetene din Bacau. Solicitarile in ceea ce priveste patrimoniul documentar sunt extrem de rare. Volume vechi de sute de ani nu trezesc interesul nimanui.

Sectia de Fond Documentar si de Patrimoniu a Bibliotecii Judetene „C. Sturdza” din Bacau s-a infiintat in 1999 si cuprinde in prezent peste 25 000 de volume de o valoare inestimabila, in masura in care acestea sunt vechi de sute de ani si unele dintre ele sunt extrem de rare. Achizitionate din anticariate sau prin donatii, ele sunt scoase foarte rar din spatele rafturilor, pentru ca interesul fata de studiul aprofundat al acestora a scazut simtitor de-a lungul anilor, odata cu dezvoltarea sistemului informational. „Aceste carti sunt cerute de public extrem de rar, insa noi le pastram in conditii excelente, deoarece valoarea lor nu poate fi estimata in lei. O mare parte dintre ele au fost luate de la anticariate pe vremuri si erau destul de scumpe si atunci, insa mai ieftine totusi decat o carte noua. De exemplu, aEvanghelia invatatoarea tiparita la Gavora in 1642 a fost cumparata cu 2 lei si este cea mai veche carte romaneasca pe care o avem”, a mentionat Iulia Lucaci, bibliotecar. O alta „comoara” a institutiei de cultura este „Cazania lui Varlaam” tiparita in Iasi la 1643, o carte de invatatura „din multe scripturi talmacita din limba slavoneasca pre limba romeniasca de Varlaam”. Copertile ei din lemn imbracate in piele ormamentata protejeaza paginile scrise cu caractere chirilice, negre si rosii ornate de gravuri cu tematica religioasa. Un alt volum pretios este „Pravila cea mare” sau „Pravila de la Targoviste”, un indreptar de legi care a vazut lumina tiparului in 1652 la indemnul mitropolitului Stefan de Daniil Adrean, monah in Tara Panoniei. La fel de pretios este si aNoul Testament de la Balgrad” din 1648, dar este un document nesolicitat de public, asa cum este si cea mai veche editie in limba latina a „Iliadei” lui Homer din 1540. Cel din urma volum este in format mic si se pastreaza de sute de ani mult mai bine fata de cartile romanesti, tiparite mult mai tarziu. Toate acestea stau in cutii alaturi de cele 6 manuscrise, printre care se afla si o parte din poeziile lui Bacovia, scrise chiar de mana poetului. „Manuscrisele sunt protejate prin intermediul dosarelor, unde ele se afla intre foi albe poroase. Publicul nu are acces la ele. Daca sunt interesati, ei primesc copiile acestora pe hartie sau in format multimedia, pentru ca nu putem sa riscam sa se deterioreze fizic” a adaugat bibliotecara.



Valorificate cu ocazia aniversarii aBacau 600″

Volume precum „Istoria Bacaului”, „Dictionar geografic al judetului Bacau” (1895), „Memoriu asupra construirii Palatului Administrativ din Bacau” (1890) alaturi de anale si cartile mentionate mai sus vor fi expuse cu ocazia implinirii a 600 de ani de la prima atestare documentara a Bacaului. O parte din colectia ce cuprinde peste 140 de carti tiparite intre anii 1500 si 1830 va putea fi admirata de publicul pasionat de literatura catre sfarsitul acestui an la sediul Bibliotecii Judetene din parcul aCancicov”.Scris de Daniela Pilat



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014