25 noiembrie 2024

„Vin românii la Alba iar”: Spectacol omagial dedicat de Ansamblul „Busuiocul” Sfintei Zile a Unirii

Cu tot frigul pătrunzător de afară, câteva sute de băcăuani au venit la Teatrul de Vară „Radu Beligan” pentru a fi împreună, sâmbătă, 1 Decembrie, de la ora 14.00, cu soliştii, dansatorii şi instrumentiştii Ansamblului Folcloric Profesionist „Busuiocul”, dar şi cu actori ai Teatrului Municipal „Bacovia”, cu invitaţii din Chişinău şi din alte zone etno-folclorice ale României, la spectacolul omagial dedicat Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri.

Cu o inspirată coregrafie, scenografie şi regie semnate de maestrul Petre Vlase, cu o conducere muzicală de excepţie a dirijorului Mihai Gherghelaş, timp de două ore, pe scenă au evoluat solişti cunoscuţi, formaţii de dansuri şi ansambluri cu un repertoriu ales anume pentru această Sfântă zi, care au adus pentru spectatori cele mai frumoase melodii ale căror versuri ne-au amintit de marile evenimente de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, din anul 1918: Unirea cu Ţara.



Spectacolul a debutat cu „Marşul Unirii” şi Imnul de Stat al României, cântat împreună cu publicul din sală, urmate de Rapsodia a II-a de George Enescu, interpretată la vioară de Mihai Gherghelaş. Mihaela Farcaş, cu „Vin românii la Alba iar”, ”Marea Unire” în interpretarea actorului Viorel Baltag, cu inegalabila-i voce a sensibilizat publicul atunci când a rostit cu patos „Ce-ţi doresc eu ţie scumpă Românie!” Şi spectacolul a curs, cum au curs rândurile a mii de români către Alba Iulia, acolo unde toţi au strigat „Să ne unim cu ţara”, „Trăiască România Mare”.

La fel au răsunat în spectacol trei voci de excepţie, care, din păcate, au lipsit mult timp de pe scenă, vocile artiştilor preoţi Ionuţ Avram, Ciprian Ignat şi Ion Ciobanu, care au cântat dumnezeieşte ”Treceţi batalioane române Carpaţii” şi „Peste Prut la Răsărit”, melodii cunoscute de public şi cântate împreună cu cei trei mari interpreţi ai folclorului românesc.

Şi au urmat dansurile populare, suita de pe Valea Oituzului, acolo unde armata română s-a acoperit de glorie, „Sârba ofiţerilor”, dans care, alături de „Căluşul” arată măsura talentului şi măiestriei dansatorilor din Ansamblul „Busuiocul”. O surpriză a organizatorilor a fost invitarea pe scenă a Grupului Folcloric „Ştefan-Vodă” din Basarabia. Şase solişti, bărbaţi, cu tunete în voci, cu cobză, nai, dubă, fluer, contrabas, îmbrăcaţi cu sumane din vechiul port al modovenilor lui Ştefan, au dat glas unor cântece de mare sensibilitate, de dor de ţară, de dor de România, unul dintre refrene ridicând sala în picioare” „Şi-am venit să te salut, fratele meu de peste Prut”, invitându-ne cât de curând „să dăm jos hotarul de peste Prut”. Frumoşi şi puternici bărbaţi, curajoşi, talentaţi şi cu mare dragoste de România, cântându-i, cu toată sala „Mulţi ani trăiască!”. Emoţionant, dureros de adevărate verurile cântecelor celor de la ansamblul „Ştefan-Vodă”. „Transilvanie frumoasă” au cântat şi fetele din Grupul „Flori de câmp”, pregătit de prof. Gheorghe Gozar, cu aplauze fiind răsplătiţi şi membrii Grupului „Resurrectio” din Moineşti, îndrumat de Gabriela Bia, Georgiana Tănase, Georgiana Păduraru, Loredana Streche – voce şi nai, Florin Blaj, cu „Tu Ardeal, tu Ardeal” au încununat un spectacol de zile mari, pentru O ZI MARE, O Zi SFÂNTĂ – Ziua când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, pe care au făcut-o înaintaşii noştri cu preţul sângelui.

–––––––––
N.A. Nu-i prima dată când Sala Teatrului de Vară este neîncălzită. Acum a fost o defecţiune pe reţea, însă această situaţie se repetă, vina se pare aparţine proiectantului şi executantului lucrării. Poate cineva din administraţia locală face cercetările de rigoare pentru a se putea lua o decizie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014