@ Caragiale este contemporan cu noi sau noi suntem contemporani cu Caragiale? In jurul acestei intrebari s-a construit prima intalnire din programul Zilelor „I.L.Caragiale”, care se desfasoara in Bacau timp de doua zile (16, 17 februarie).
Conducerea Centrului de Cultura „George Apostu” – principalul organizator – adopta o noua strategie. In loc sa astepte in zadar ca la manifestarile culturale pe care le initiaza sa apara publicul tanar, duce muntele la Mahomed. Ieri, in amfiteatrul Colegiului National „Ferdinand I”, liceenii i-au ascultat – juisand culturaliceste, in maniera caragialesca pe alocuri – pe Natalia Stancu (critic de teatru), istoricul de teatru Ionut Niculescu, criticul de teatru si film Stefan Oprea, dramaturgul George Genoiu, omul de teatru Dionisie Vitcu, criticul de arta Valentin Ciuca, poetul Val Manescu si nu in ultimul rand Gheorghe Popa, care si-a jucat ca intotdeauna rolul de director al Centrului de Cultura „George Apostu”. „Fernandistii” par sa-i fi placut pe noii veniti in casa lor (cu unii dintre ei se intalneau pentru prima data), si probabil nu doar pentru ca cei prezenti in amfiteatru erau „alesi” si „chemati”, cum aveam sa aflu inainte de venirea oaspetilor („Sper ca toata lumea de aici e chemata si aleasa”, prof. Gruie Piticar, adresandu-se elevilor). Concluzia intalnirii a fost trista, ca si in anii trecuti, si la fel cum va fi si in anii viitori ai Zilelor „I.L.Caragiale”. Trista si nicidecum noua. „Sunt suparat profund pe acest autor, care a pus o sigla definitiva si ireversibila asupra acestui popor din care fac parte. Asteptam de la el, sa ne dea o sansa mai mare”, se lamenta teatral criticul de arta Valentin Ciuca, remarcand ca dupa piesele lui Caragiele nu mai poti fi original nici in dragoste, nici in adulter, nici in politica, dramaturgul definind exemplar comedia umana, romaneasca, in orice caz. Si totusi, mai spune criticul de arta, „in masura in care ne vom potrivi pasii cu Caragiale si Eminescu, drumurile existentei noastre intelectuale nu se vor pierde niciodata”. O concluzie pertinenta a tras si prof. Carmen Rusu (CN „Ferdinand I”): „Caragiale e contemporanul tuturor. E contemporan cu toate generatiile de pana la 1852, si cu toate de dupa 1912. (…) Caragiale ne invata ca singura forma autentica de libertate a cuvantului si a imaginii este arta. El ne ofera cheia supravietuirii”. Natalia Stancu a subliniat contemporaneitatea lui Caragiale, enumerand doar cateva teme abordate de acesta in opera sa: relatia dintre Afgan si rusi, terorismul, intrarea in globalizare, atitudinea fata de „constitutiune” s.a.m.d..
Cu o precisa pricepere de a doza informatia, Gheorghe Popa a aruncat de mai multe ori pe parcursul intalnirii „carlige” catre tinerii aflati in sala, pe care incerca sa-i atate spre a participa la Centrul de Cultura „George Apostu”, la urmatoarele evenimente din programul Zilelor „I.L.Caragiale”. Astfel, astazi, in ultima zi in care Caragiale este stapanul oficial al Bacaului, de la ora 13.00, este randul studentilor Universitatii Bacau sa primeasca la ei acasa Colocviul „Caragiale, contemporanul nostru”. „Zilele I.L.Caragiale” vor continua de la ora 17.00, in Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu”, cu vernisajul expozitiei de pictura a artistului plastic Laurentiu Dimisca din Piatra Neamt. Despre lucrarile pictorului nemtean va vorbi criticul de arta Valentin Ciuca. Un grup de studenti la Teatru in cadrul Facultatii de Pedagogie Muzicala a Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi va incheia sirul manifestarilor din cadrul Zilelor cu spectacolul „Napasta”, realizat de prof. univ. dr. Dionisie Vitcu, dupa un text semnat de I.L.Caragiale.Scris de L.Huiban