15 noiembrie 2024

Primăriile cu datorii vor fi executate silit

Datoriile uriașe către Romprest SA, firma care colectează deșeurile din județ și le transportă la Celula II din Bacău, au reprezentat tema principală a ultimei adunări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), la care au fost invitați toți primarii.

Prezenți au fost mai puțin de jumătate. Romprest a notificat ADIS că va rezilia contractul dacă nu-și va încasa banii conform facturilor emise (12.475.398 de lei) și a obținut executarea silită a asociației și blocarea conturilor. Și primăriile au fost somate că vor fi executate silit. Dintre cele 65 de UAT-uri în care operează Romprest, 45 au datorii care însumează 7.191.572 de lei.



Cele mai mari restanțe sunt în mediul urban: Moinești are de plătit 2.953.357 de lei, Dărmănești, 999.669 de lei, iar Onești, 830.822 de lei. Primele două au procese pe rol deoarece au contestat sumele respective. Dintre comune, cele mai mari datorii au fost acumulate de Stănișești – 454.854 de lei, Blăgești – 289.045 de lei, Corbasca – 172.032 de lei, Dealu Morii – 151.717 și Motoșeni – 118.915 de lei. Celelalte coboară sub 100.000 de lei.

Au dispărut 100.000 de locuitori

Bogdan Seto, directorul ADIS, afirmă că și anul trecut, pe vremea aceasta, exista un deficit de 6 milioane de lei, existau și datorii. Acum, deficitul e de 5,28 milioane de lei. Acesta apare ca urmare a diferenței dintre populația declarată (numărul locuitorilor X taxa de salubrizare) și cantitatea de deșeuri colectată efectiv.

„Le-am reamintit tuturor că dacă se respectau cifrele din contract nu se ajungea în această situație”, a declarat Bogdan Seto. Cele din proiect erau și mai mari. Astfel, populația județului era de 708.000 de locuitori în proiect, dar la recensământul din 2012 au rămas 616.000 de locuitori, din care 320.000 de locuitori în aria contractului cu Romprest SA (65 de UAT-uri). La licitația din 2013 s-au făcut ajustări și au fost prinși 308.000 de locuitori, dar primarii au declarat doar 220.423.

Edilii se plâng că, pe de o parte, „oamenii nu plătesc, deși noi încercăm să-i convingem când vin după adeverințe, ajutorul social sau ajutorul pentru încălzire”, pe de altă parte, „foarte mulți sunt plecați, cu tot cu copii, în străinătate și nu ai cum să încasezi taxa de salubrizare de la aceștia.”

„Agenții economici nu plătesc”

Conform Institutului Național de Statistică, acum locuiesc efectiv în județul Bacău 590.000 de persoane, în timp ce suma locuitorilor declarați de cei 93 de primari este de 437.000.

„Nu ar fi niciun fel de problemă dacă, la populația declarată de UAT-uri, am avea cantitatea de gunoi corespunzătoare”, afirmă Seto. În fapt, cantitatea de deșeuri colectată și transportată e mult mai mare decât cea estimată a fi produsă de locuitorii declarați. De unde această diferență? „Agenții economici nu plătesc, acuză edilii. Produc gunoi, dar îl aruncă în containerele publice și nu plătesc pentru colectarea acestuia!”

Tot ei sunt vinovați, sugerează Bogdan Seto. „Primarii au dat autorizații de funcționare și acelor firme care nu aveau încheiat contract de salubrizare. De ce? Și de ce nu-i controlează?” întreabă directorul ADIS. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice, dar primăriile nu le aplică.

Fără bani de utilități și salarii

Situația e foarte gravă: ADIS are conturile blocate și „nu va putea cumpăra un pix”, prin urmare nu va putea plăti nici facturile emise de Eco Sud, care gestionează Celula II. În scurt timp, vor fi executate și primăriile cu datorii, ceea ce înseamnă că nu vor putea asigura cofinanțarea proiectelor, salariile angajaților, nu vor acoperi costurile de funcționare (facturile la internet, energie electrică, combustibil), cele cu lucrările de deszăpezire etc.

„Eu pot plăti și mâine cei 10.000 de lei pe care îi datorăm, nu-i asta problema, dar ce vor face cei care au de dat sute de mii?” se întreba un primar. Mulți nu vor mai apuca să plătească de bună-voie, când și cât vor ei, deoarece, la executarea silită, toți banii pe care îi au în cont le vor fi luați.

„Vreau să rămân optimist”

Bogdan Seto spune că prioritatea sa este să apere interesele ADIS și să o scoată de sub poprire, prin urmare va contesta executarea silită. Termenul la care Romprest va rezilia contractul dacă nu-și va primi banii este 20 decembrie. Să zicem că primăriile își vor achita datoriile pe care le au acum. Problema că trebuie să apară facturile pe septembrie, apoi cele pentru următoarele luni, pentru că gunoi s-a produs în continuare.

Dacă va fi reziliat contractul, suma de 5 milioane de euro cheltuită de Romprest pentru achiziționarea mașinilor va fi suportată de toate cele 65 de UAT-uri. Vor fi restutite și cele 2 milioane de euro investite în containere și bazele operaționale. „Vreau să rămân optimist în condițiile în care știu că serviciul de salubrizare e absolut necesar în orice localitate”, a declarat Bogdan Seto, în final.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014