Prea rebel ca sa fii condus!
26 iunie a fost declarata Ziua internationala impotriva abuzului de droguri si a traficului ilicit. Cu acest prilej si in Bacau se vor organiza mai multe activitati de informare a comunitatii bacauane. Statistic, numarul celor care cer ajutorul specialistilor de la Centrul Antidrog pentru a iesi din dependenta este constant, dar in continuare destul de mare.
Stabilita de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1987, Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri a fost organizata anual din 1988 incoace. Consumul de substante interzise ramâne o problema, raportul ONU aratând ca valoarea comertului ilicit la nivel mondial depaseste valoarea de 322 de miliarde de dolari americani pe an. Ultimele trei studii oficiale realizate in România incepând cu anul 2010, arata amploarea pe care a luat-o consumul de droguri. "Studiul GPS 2010 arata o crestere a prevalentei consumului de droguri in 2010, comparativ cu anul 2007 pentru majoritatea substantelor cu potential psihoactiv, la nivelul adolescentilor si tinerilor, pe grupele de vârsta 15-24 ani si 25-34 ani. La adolescenti se constata cresteri ale consumului de sedative, ecstasy, heroina cocaina, amfetamine si etnobotanice. Conform aceluiasi studiu, regiunea Nord-Est ocupa locul al V-lea la nivel national in ce priveste consumul de etnobotanice", a explicat Ionel Gioacas, inspector principal.
Tineri, bogati, curiosi
Un alt studiu care sta la baza actiunilor intreprinse de Agentia Nationala Antidrog arata ca si substantele cu proprietati psihoactive au intrat in topul preferintelor consumatorilor. Jumatate din cei intervievati consuma preponderent produse de tip Spice. Profilul consumatorului arata ca acesta este un tânar integrat social, cu situatie economica buna, tentat sa experimenteze diferite combinatii de substante, pe fondul vidului de reglementari in vânzarea si consumul acestor substante. In medie, consumatorii de substante interzise sau legale cheltuiesc in fiecare zi 53 de lei pentru a-si procura dozele. Un alt studiu arata ca 10 la suta dintre adolescentii de 16 ani din tara noastra au consumat cel putin o data droguri ilicite, in timp ce in cazul etnobotanicelor, vârsta de debut a consumului este dupa 13 ani. Principalele motive care ii determina pe adolescenti sa se apuce de droguri, fie ele legale sau ilegale sunt curiozitatea, intentia de a-si modifica dispozitia si dorinta de a uita de probleme.
Crestere constanta
Datele se confirma si la nivelul judetului Bacau. "Incepând cu ianuarie 2012 pâna la sfârsit de mai, adresabilitatea la Centrul Antidrog a avut un trend crescator, foarte putin diferit de 2011. O diferenta vizibila ar fi faptul ca sunt din ce in ce mai multi adulti care se adreseaza centrului, care isi doresc sa faca ceva in privinta consumului si accepta terapia usor. Avem si cazuri fericite, dar din pacate trendul este in continuare crescator. 3-4 la suta dintre cei care consuma etnobotanice consuma si alte droguri", arata Marta Butnaru, consilier CPECA Bacau.
Pentru a marca aceasta zi de lupta impotriva traficului de droguri si consumului ilicit, Centrul Antidrog Bacau va organiza pe lânga actiuni de informare si o masa rotunda in Centrul de Reeducare de la Târgu-Ocna, un curs de instruire cu agentii Politiei Locale pentru ca acestia sa depisteze consumatorii mai usor si un grup de lucru cu institutiile locale cu atributii in reducerea ofertei de droguri. Toate actiunile sunt reunite in campania intitulata "Prea rebel sa fii condus!".
In anul 2011, aproape 16.000 de persoane au constituit grupul tinta pentru diverse campanii de informare si consiliere antidrog.
Andreea Gavrila
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.