20 ianuarie 2025

Când SUA se supără pe satul planetar

Ultimele luni au fost extrem de agitate pentru SUA. Dincolo de multe alte excese și manifestări ale politicii externe americane, este de subliniat un parcurs extrem de interesant și care, în urmă cu doar puțin timp, ar fi părut de neimaginat.

Este vorba de schimbarea regulilor jocului de către SUA, reguli care, într-un fel sau altul, chiar ele le-au impus sau măcar le-au susținut. Ne amintim de amenințările Departamentului de Stat la adresa unor țări pentru a le forța să predea persoane acuzate de crime împotriva umanității către Tribunalul Penal Internațional.



Recent, SUA au început să amenințe instanța internațională, mai ales după ce palestinienii au anunțat că o sesizează în cazul Israelului, aliatul tradițional al Americii în Orient. SUA au anunțat și că se retrag din UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) iar zilele trecute au anunțat că intenționează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1997, între Reagan și Gorbaciov.

În paranteză să notăm că acest lucru ar însemna că, în viitor, am putea asista la amplasarea de rachete nucleare americane în România, de vreme ce dispare restricția prinvind razele scurte (500 – 1000 km) și intermediare (1.000-5500 km). Pe lângă retragerea din tratate sau din organisme internaționale, SUA mai practică și negarea unor principii pe care le-a impus lumii. Introducerea de bariere tarifare la importurile din China, renegocierea NAFTA, ruperea acordului nuclear cu Iranul sunt doar câteva dintre acestea.

Decenii la rând, America a trâmbițat beneficiile liberului schimb, ridicarea barierelor vamale, renunțarea la măsurile protecționiste și acum asistăm la o întoarcere cu 180 de grade a situației. Acordul cu Iranul a fost impus și negociat de Washington la capătul unor ani grei in care Teheranul a fost supus unui crunt embargo petrolier.

Întrebarea este ce anume forțează SUA să-și renege propriile principii propovăduite timp de decenii?

Ca să răspundem la această întrebare ar trebui, mai întâi, să găsim răspunsul la o alta:acțiunile SUA sunt dictate de o singură voce sau sunt rezultanta acțiunilor și reacțiunilor a sute și mii de organisme care se calcă pe bombeu și încearcă să-și impună propria viziune asupra politicii externe?!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img