La un punct, toate părțile au avut dreptate: referendumul nu a fost despre homosexuali. Am și spus-o de nenumărate ori, consultarea populară nu are decât o legătură extrem de subțire cu căsătoria între persoane de același sex; cei care au pornit acest referendum și alții care l-au sprijinit au făcut-o pentru o chestiune mult mai importantă. În afară de transmiterea unui semnal suveranist în exterior, referendumul ar fi trebuit, în cazul în care trecea, să arate un cartonaș galben oricărui Guvern care ar fi încercat să introducă ideologia de gen.
Aceea care spune că genul este un construct social și că orice persoană poate să fie bărbat sau femeie după cum consideră. Poate că unii consideră această problemă o exagerare, poate au impresia că se vor putea împotrivi în momentul în care copilul va veni de la școală și le va spune că a decis să nu mai fie Dănuț, ci Daniela și că va purta fustă în loc de pantaloni și că dacă nu veți acceptă asta, se va plânge la școală. Iar școală va sesiza poliția și serviciile sociale. Credeți că este o exagerare? Se întâmplă acum în Anglia.
Un articol din The Telegraph, un ziar cât se poate de respectabil, ne anunță pe 4 octombrie că un consiliu local, cel din Brighton & Hove, o foarte populară stațiune, a pregătit un ghid de bune practici pentru profesorii din localitate. Conform acestui ghid, citat de Telegraph, „părinții care refuză să-l lase pe fiul lor să poarte o fustă la școală vor fi raportați serviciilor sociale”.
La fel și mamele și tații care resping cererile copilului de a-și schimbă numele. Școlile sunt avertizate că unii părinți nu vor acceptă schimbarea identității de gen a copilului lor și creionează mai multe scenarii pe care să le urmeze profesorii.
Documentul îi învață pe profesori că băieții care se identifica drept fete pot folosi vestiarul fetelor ca să se schimbe, în ciuda îngrijorărilor exprimate de părinți. Ghidul spune că școala trebuie să se concentreze nu pe reclamațiile părinților, ci pe sensibilizarea elevilor, care trebuie să înțeleagă că o fetiță transgender este o „fată reală”.
Documentul de orientare, aflat la a treia ediție, a fost produs de Allsorts Youth Project, o organizație care sprijină tinerii care se identifică că lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgender sau queer (LGBTQ). Dar nu e nimic; românii sunt toleranți. Cu siguranță abia vor aștepta ziua în care posturile de televiziune vor transmite în direct anunțul despre introducerea ideologiei de gen în școli și vor sărbători cu bucurie primele tranșe de transgenderi livrate de școala românească.