27 decembrie 2024

Bacaul – capitala Biologiei

Liceeni si profesori din toata tara s-au reunit intr-un concurs national de specialitate

Bacaul a fost, pentru patru zile, capitala Biologiei. In week-end, in municipiul nostru s-a desfasurat "Sesiunea de comunicari stiintifice ale elevilor din invatamântul liceal la disciplina Biologie" – etapa nationala. O manifestare de mare amploare, in care au venit invitati din 30 de judete ale tarii, dar si inspectorul general de la Ministerul Educatiei. Deschiderea oficiala a avut loc la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii "Ion Borcea" Bacau.

Bacaul a gazduit in aceste zile (intre 19 si 22 aprilie) etapa nationala a "Sesiunii de comunicari stiintifice ale elevilor din invatamântul liceal la disciplina Biologie". Au participat invitati, elevi si profesori, din 30 de judete, delegatii inscrise la olimpiada de biologie. Fiecare a prezintat diferite lucrari tematice, care au fost jurizate de profesori, lectori si asistenti universitari de la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau. Din comisia nationala a facut parte, ca invitat special, si un reprezentant al Ministerului Educatiei, inspector scolar general de biologie, Traian Saitan. "Sunt coordonatorul acestui eveniment, prin care se doreste stimularea elevilor pentru aceasta disciplina, cunoasterea acestui domeniu, dezvoltarea spiritului de creativitate. Am ales Bacaul pentru ca este un oras special, cu oameni de calitate, care stiu sa organizeze astfel de manifestari, olimpiade si concursuri nationale", ne-a declarat la deschiderea simpozionului prof. Traian Saitan.



"Biologia inseamna viata"

Fiecare judet a participat cu o singura lucrare, deci in concurs au fost 30 de lucrari. "Nu intâmplator aceasta sesiune de comunicari are loc intr-o primavara, când natura se trezeste la viata, a precizat si conf. univ. dr. Maria Prisecaru – prodecan la Universitatea "Vasile Alecsandri", Facultatea de Biologie, presedinte al juriului. Si poate ca voua tinerilor, muguri din care vor creste si se vor diversifica talente, va revine sarcina de a pastra si a cunoaste cât mai bine aceasta frumusete care este viata. Pentru ca Biologia inseamna viata." Dupa jurizare, in a treia zi, sâmbata 21 aprilie, s-a organizat si o excursie in judetul Bacau in care au fost vizitate parcul dendrologic Hemeiusi, casa memoriala "Ion Borcea" Racova, manastirile Ciolpani si Runc. Cazarea, masa elevilor si profesorilor insotisori, prezentarea lucrarilor si festivitatea de premiere au avut loc la Colegiul "Mihai Eminescu" din Bacau. Evenimentul s-a incheiat duminica, 22 aprilie.

Lansare de revista

Manifestarea a fost sustinuta de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, prin inspectorul de specialitate, profesor dr. Daniela Epuran. Intreagul eveniment a primit finantare de la Ministerul Educatiei, cu sprijinul autoritatilor locale. Tot cu ocazia acestui eveniment a fost lansat si al 7-lea numar al revistei de specialitate intitulata "Confesiunile naturii", care contine comunicari stiintifice, articole, eseuri, tehnici noi de lucru la clasa, proiecte educationale ce pot fi folosite de profesorii de Biologie, Ecologie, Stiinte si Educatie pentru mediu.
Roxana Neagu

"Am fost la multe concursuri. Dar aici este etapa la care am vrut cel mai mult sa ajung."
Andreea Mutu – concurenta din judetul Vilcea

"Ma bucur ca am ajuns pâna aici. Am lucrat foarte mult la acest proiect, am ajuns pâna la Universitatea de Biologie din Bucuresti cu cercetarea. Este o lucrare complexa, care a presupus si foarte multa munca."
Anca Diana Ghita – concurenta din judetul Olt

"Lucrarea mea este inedita – «Moartea ascunsa » care a luat premiul I, la noi in Harghita. Lucrez de patru ani la ea, impreuna cu colegii mei de la Liceul Unitarian din Cristuru Secuiesc. Titlul imi apartine."
Lorincz Hajnal – concurenta din judetul Harghita



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img