5 ianuarie 2025

Ziua Carierei, la Palatul Copiilor Bacău

Zece părinți de profesii diferite, care și-au înscris copiii la cursurile Palatului Copiilor Bacău, au fost invitați să vorbească elevilor instituției de învățământ nonformal din Bacău despre frumusețea, provocările sau dificultățile meseriilor pe care le practică, în cadrul evenimentului ”Ziua Carierei”, organizat vineri, 6 octombrie, de Ziua Mondială a Educației.

Elevii prezenți, copii de clasele I – XII, au ascultat cu interes poveștile de viață și de profesie și au adresat numeroase întrebări invitaților, întrebări lămuritoare, întrebări amuzante dar și întrebări provocatoare, care i-au pus în dificultate pe cei zece profesioniști de pe scena evenimentului ”Ziua Carierei”, spre încântarea lor dar și a publicului format din copii, părinți și profesori.



Discursurile s-au reunit în jurul ideii de educație, pasiune, muncă. Indiferent de profesia reprezentată, părinții invitați au punctat rolul Palatului Copiilor Bacău în formarea unor abilități importante în viitorul profesional al copiilor, nevoia de învățare (”Este necesar să învățați”), dar și de cultivare a propriilor pasiuni. Dialogul și respectul au fost alte două ingrediente pe care cei zece profesioniștii le-au subliniat ca indispensabile reușitei, atât în viața personală, cât și în carieră.

Invitații primei ediții a evenimentului ”Ziua Carierei”, organizat de Palatul Copiilor Bacău, au fost, în ordinea prezenței lor pe scenă, Mihaela Pascu, psiholog, consilier în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Claudia Chiriac, profesor de biologie la Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan”, Daniela Dimulescu, asistent social, șef centru ”Școală pentru Toți”, din cadrul Direcției de Asistență Socială Bacău, Laura Dascălu, manager departament – Metro Bacău, Bogdan Bordeanu, locotenent colonel în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Radu Bulibașa, pictor independent, Anca – Loredana Alistar, grefier la Curtea de Apel Bacău, Diana Jugănaru, asistent medical în cadrul secției de Chirurgie plastică a Spitalului Județean Bacău, Ramona Petronela Cepoi, medic stomatolog, și Iulia Constandache, economist, care au răspuns invitațiilor adresate de Cercul de Jurnalism, coordonat de prof. Laura Huiban Bibire, Cercul de Artă textilă și Design vestimentar, coordonat de prof. Emma Grecia, Cercul ”Sanitarii pricepuți”, coordonat de prof. Laura Dumitru și Cercul de Pictură/Desen, coordonat de prof. Nicoleta Olaru.

Toate profesiile prezentate au trezit interesul copiilor, dar expunerea medicului stomatolog Ramona – Petronela Cepoi le-a provocat cele mai multe curiozități legate în primul rând de sănătatea dentară. Invitata Palatului Copiilor Bacău i-a răsplătit pe cei mici cu daruri surpriză, periuțe de dinți, de toate culorile, și cu sfaturi pentru un periaj corect. (Știați că periajul dinților se face doar în sens vertical și că un periaj corect trebuie să dureze nu mai puțin de cinci minute?). Un moment surprinzător, inspirat și emoționant a fost creat, spre finalul întâlnirii, de Iulia Costandache, de profesie economist, care a ales să vorbească, însă, cu umor și căldură, despre profesia de… mamă, o profesie deloc ușoară dar poate cea mai frumoasă dintre toate.

Evenimentul ”Ziua Carierei” a fost inițiat de Laura Huiban Bibire, profesor coordonator al Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, și s-a desfășurat cu implicarea profesorilor și a elevilor de la mai multe cercuri din cadrul instituției: Cercul de Artă textilă și Design vestimentar (profesor coordonator Emma Grecia), Cercul ”Sanitarii pricepuți” (profesor coordonator Laura Dumitru), Cercul de Pictură/Desen (prof.coord Nicoleta Olaru), Cercul de Dans modern (prof.coord. Radu Petrică), Cercul de Ecologie și Protecția mediului (prof. coord. Nela Dumea), Cercul de Teatru (prof. coord. Geanina Gugleș), Cercul de Canto muzică ușoară (prof. Claudiu Filip), Cercul de Educație rutieră & karting (prof. coord. Eugen Diac), Cercul de Pictură Iconografie (prof. coord. Cristian Bandi), Cercul de Electrotehnică (prof. coord. Narcis Ostahie), Cercul de Muzică populară (prof. coord. Andreea Bezărău), Cercul Judo 1 (prof.coord. Manole Constantin).

Scopul evenimentului ”Ziua Carierei” a fost acela de a oferi unele modele elevilor Palatului Copiilor Bacău, pentru a-i ajuta în alegerea viitoarelor cariere. De asemenea, un alt obiectiv al proiectului a fost realizarea unei mai strânse legături între părinți, profesori și elevi, Școală, Familie și Comunitate. (Prof. Laura Huiban Bibire)

”Ceea ce este important în activitatea noastră este să avem un sprijin, un sprijin din partea familiei, dispoziția elevului, copilului să învețe, să afle noutăți, pentru că acum ei mijloace destul de multe de informație și câteodată sunt mai bine informați decât noi. Mi-ar plăcea ca elevii să-și susțină mai mult punctul de vedere, să ne spună ce-ar vrea să afle, pentru că ei sunt obișnuiți să stea așa, în banca lor… și cred că uneori putem avea o linie deschisă de comunicare. Ce mi se pare greu în meserie și din ce în ce mai accentuat este faptul că avem de întocmit mai mult hârtii și din păcate munca noastră cu elevul este oarecum îngreunată de acest lucru, așa că asta este dorința noastră principală, să scăpăm de făcut hârtii”.
Prof. Claudia Chiriac, Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan”

”Ca să aveți experiență și să vă puteți orienta în societate, trebuie să cunoașteți. Aici, la Palatul Copiilor, aveți oportunitatea să cunoașteți diverse domenii. Și cu acest prilej, de Ziua Mondială a Educației, țin să mulțumesc din suflet dascălilor dumneavoastră pentru că există, pentru că își practică meseria cu dăruire, pentru că aici se profesează din pasiune. Pot să vă spun că deschideți o ușă copiilor și copiii pot să-și satisfacă curiozitatea, să încerce domenii spre care se simt atrași. Dragi copii, aveți posibilitatea să cunoașteți, prin intermediul cercurilor din Palat, să cunoașteți viitoarele profesii.

Ca asistent social, sunt cumva avocatul copilului, avocatul părintelui în nevoie. (…) Dar nu există drepturile copilului, fără obligațiile copilului. Aveți obligația să răspundeți cu respect la respectul care vă este oferit de către profesori, în momentul în care vă explică, au răbdare, vă înțeleg și își rup din timpul lor prețios, ca să vi-l dăruiască, să vă formeze ca oameni.

Încercați să fiți deschiși la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră și să luați atitudine la ceea ce nu vă place să se întâmple și atunci când nu e în puterea voastră ca elevi, să vă adresați cadrelor didactice și părinților. Asta este meseria noastră, să vă învățăm să luați atitudine, să vă deschidem porțile către ceea ce credeți dumneavoastră că vă este potrivit”.
Dimulescu Daniela, asistent social, șef centru Școală pentru Toți, din cadrul Direcției de Asistență Socială Bacău:

”Vă felicit că ați ales să participați la activitățile pe care le organizează această instituție de învățământ, Palatul Copiilor Bacău. Am două fete, amândouă sunt cursante la două cercuri și am observat la ele că această instituție rămâne pilonul care vă dezvoltă toate abilitățile”.
Bogdan Bordeanu, locotenent colonel în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău:

”Fiecare dintre noi avem comori nebănuite, nemăsurate ascunse în noi, trebuie să le descoperim și să le punem în valoare. Fiecare dintre voi, copii, aveți câte un mare dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l descoperiți. Noi, aici, vă prezentăm în câteva cuvinte puțin din meseria sau vocația unora dintre noi. Dar s-ar putea ca voi să aveți alte vocații, să aveți alte înclinații și aveți datoria ca voi să căutați, să cercetați și să vă găsiți acea comoară ascunsă adânc în voi înșivă”.
Prof. dr. Cristian Bandi, profesor coordonator al Cercului de Pictură / Iconografie:

”Mulțumesc tuturor pentru emoția acestei zile. Eu consider că a fost o zi cu adevărat importantă pentru toți cei care ne-am adunat aici. Sigur această întâlnire frumoasă de astăzi ne va uni mai mult, sper, părinți, copii, profesori, comunitate, și mulțumesc foarte mult că ați răpit din timpul dumneavoastră și ați venit să ne împărtășiți despre meseriile dumneavoastră frumoase. Mulțumesc Laurei pentru inițiativă, pentru idee, și tuturor colegilor care s-au implicat invitând părinții, invitând copiii la această întâmplare frumoasă”.
Prof.dr. Nela Dumea, director al Palatului Copiilor Bacău:



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img