18 noiembrie 2024

”Zilele Culturii Călinesciene”. Un emoționant prilej al mărturisirilor

Manifestarea anuală oneșteană ”Zilele Culturii Călinesciene”. a trecut pragul celei de-a 50 de ediții cu multe mărturisiri ale organizatorilor și ale invitaților prezenți în municipiul de pe Trotuș , cu dezbateri asupra unor probleme literare dar și prin prezentarea unor momente artistice deosebite. Organizate de Fundația Națională ”G. Călinescu” , de Primăria municipiului și de Rotary Club din localitate ”Zilele Culturii Călinesciene” s-au bucurat de prezența unor mari personalități ale literaturii române.

Astfel, în zilele de week – end din 28 – 29 septembrie la Onești s-au aflat președintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Nicolae Manolescu, criticii literari Alex. Ștefănescu, Vasile Spiridon, Tudorel Urian, Petre Isachi, scriitorii Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Dumitru Brăneanu (președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România), Ioan Dănilă, Dan Sandu, Alexandru Dumitru, Irina Horea, Vasile George Puiu, Cristina Ștefan, Theodora Stanciu (redactor emisiuni radio).



Printre invitații ediției din acest an s-au mai aflat sculptorul Vlad Ciobanu, generalul (cu patru stele) Vasile Apostol, conf. univ. dr. Elena Bulai , Aspasia Baciu (executoarea testamentară a doamnei Alice Vera Călinescu), scriitoarea Doina Popa.

Deschiderea festivă a ”Zilelor Culturii Călinesciene” a avut loc la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, unde inițiatorul și continuatorul – vreme de 50 de ani a acestei manifestări, profesorul și omul de cultură Constantin Th. Ciobanu a menționat:”Mă bucur că suntem aici la cea de-a 50 –a ediție! Fără marile contribuții din țară toată ideea organizării acestei manifestări culturale, an de an, ar fi făcut puțin zgomot după care s-ar fi așternut tăcerea! La fiecare ediție au venit alte personalități ale culturii, cu idei noi și astfel Zilele Culturii Călinesciene au ajuns la un prestigiu deosebit!”

Evocând Oneștiul la începuturile sale (orașul fiind construit după anul 1960), prof. Constantin Th. Ciobanu a declarat:”Era un oraș rezonant, muncitoresc, ce avea în față o experiență rurală. În 1962 în Onești era un singur liceu, învățătorul cel mai respectuos de aici ajungând inspector… Apoi s-a construit al doilea liceu din oraș, la care au venit un număr de 20 de profesori. Noi am început cu Cenaclul literar „Alexandru Sahia”, nume la care mulți oameni rezona că era legat de mediul muncitoresc. Au venit oameni de primă valoare și au aderat la ideea de a face un schimb de idei! Nicolae Manolescu ne-a sprijinit cel mai mult, venind la Onești la a III a ediție a Zilelor Culturii Călinesciene cu promoția 1960, o generație de scriitori căreia acesta i-a dat vigoare!”

Spre încântarea publicului iubitor de cultură prezent în aula bibliotecii oneștene, în timp ce profesorul Constantin Th. Ciobanu a mărturisit ”niciodată nu am să spun totul, pentru că întotdeauna este ceva de adăugat”, academicianul Nicolae Manolescu a făcut o declarație și mai profundă:”Nu îmi vine să cred că suntem la ediția 50! Ceea ce nu a spus Constantin Th. Ciobanu dar a lăsat să se înțeleagă, este că fără el nu ar fi avut loc acest eveniment! Zilele Culturii Călinesciene au fost, sunt și vor rămâne, în memoria celor ce sunteți aici și a generațiilor viitoare ca opera lui Constantin Th. Ciobanu!”

Aceste cuvinte au fost însoțite de un puternic ropot de aplauze iar academicianul Nicolae Manolescu și-a continuat discursul prezentând alte momente evocatoare ale manifestării oneștene ce a ajuns la jubileul celei de-a 50 – a ediții. ”Aceasta a avut ceva eoic! Dificultățile au fost foarte mari dar Zilele Culturii Călinesciene au rezistat cu multă tenacitate” – a subliniat Nicolae Manolescu.

El a făcut și ”o incursiune în epoca comunistă” în care a împărtășit numeroase gânduri și amintiri despre primarul Oneștiului din acea perioadă Vasile Săndulache și despre Constantin Toma (secretar cu propaganda) și a afirmat:”Este o mare greșeală să judeci liderii comuniști la grămadă! Nici unul din liderii comuniști nu aveau decât trei – patru clase dar erau mult peste ambasadorii de azi, ce au multe școli pe care le-au urmat, diplome plagiate…”

Menționăm că în cadrul festivității de deschidere au fost acordate și Premiile Zilelor Culturii Călinesciene, care s-au îndreptat în acest an către scriitorul Nicolae Prelipceanu, sculptorul Vlad Ciobanu, criticul literar Vasile Spiridon, generalul Vasile Apostol și Aspasia Baciu.

Ca alte momente ale ediției jubiliare a ”Zilelor Culturii Călinesciene” amintim Colocviul de literatură contemporană cu tema ”Confuzia de valori în spațiul virtual” și recitalul ”Poetul în Cetate”. De asemenea, oneștenii s-au putut bucura de concertul susținut de Bucharest Festival Orchestra (dirijor Cristian Lupeș), ce a avut în program ”OCTUORUL OPUS 7” de George Enescu precum și de un moment muzical ce a avut ca protagoniști pe Sherban Lupu și Teodora Țepeș.

Remarcăm prezența la această ediție a ”Zilelor Culturii Călinesciene” a profesorilor oneșteni Gabriel Fornica Livada, Maria Zaharia, Aristotel Pilipăuțeanu, Gheorghe Vidrașcu, Sandu Milea, Bogdan Romandaș, a membrilor Cenaclului literar ”George Călinescu” și a numeroși elevi.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014