Sala „Ateneu” s-a dovedit neîncăpătoare, joi, pentru sutele de copii care participau la sondajul privind viitorul UE organizat de MAE și UNICEF. E prima acțiune din țară în care sunt consultați copiii.
Au fost prezenți Victor Negrescu, ministrul pentru Afaceri Europene, Pieter Bult, ambasadorul UNICEF în România, iar între ei, la prezidiu, Lorena Condei, 14 ani, elevă la Colegiul Pedagogic „Ștefan cel Mare”. Alături le-au stat Valetin Ivancea, subprefect, Silviu Pravăț, vicepreședintele CJ, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, și Florin Lazăr, inspector școlar general.
La îndemnul lui Daniel Lungu, director în MAE, evenimentul a debutat cu aplauze pentru cei peste 300 de elevi din 32 de școli din județ, care au făcut efortul de a veni la „Ateneu”. Invitați să vorbească „cât mai scurt”, oficialii le-au transmis copiilor mesajul lor.
Silviu Pravăț a mărturist că „această întâlnire este unică” și i-a îndemnat să aibă încredere că opiniile lor privind viitorul Europei vor ajunge la Bruxelles, iar Cosmin Necula a explicat că, pentru el, „cu certitudine, UE e singurul drum pe care trebuie să-l avem”, dar nu crede „într-o Europă cu două viteze, într-o Europă cu dublu standard. Cred că în UE toți suntem egali, așa cum scrie în tratatul de aderare”.
Cosmin Necula a dialog cu ei, apoi i-a îndemnat să rămână în România pentru că aici a început să fie la fel de bine ca în altă parte. Și Florin Lazăr, șeful IȘJ, i-a încurajat să-și spună punctul de vedere: „Luptați pentru ideile voastre, fiți combativi într-un cadru decent și atunci veți putea avea viitorul pe care vi-l doriți.”
„Fiecare copil contează”
Lorena Condei, 14 ani, pe care cei de la UNICEF au cunoscut-o acasă, la Dofteana, anul trecut, a mărturist: „Am mari emoții pentru că așa se întâmplă când ai interes, iar eu am foarte mult interes pentru acest eveniment.” Fetița a povestit despre cei care au îndrumat-o până a ajuns la Colegiul Pedagogic, despre copiii care nu au această șansă, iar în final a declarat că „fiecare copil contează și toate drepturile copiilor ar trebui să fie respectate”. „Cred că Lorena a spus totul”, a afirmat subprefectul Valentin Ivancea și a adăugat:
„Avem nevoie să ne transmiteți ideile voastre curate, avem nevoie de sinceritatea voastră, să o preluăm și să o transpunem într-un proiect care pregătește viitorul nostru.” Pieter Bult a vorbit despre ce face UNICEF acum și despre proiectele care vor fi lansate. „Lucrăm ca să ajungeți reporteri și să vă spuneți opinia”, a explicat Pieter Bult, prezentând un program online. Peste 5,8 milioane de participanți s-au înscris deja pe acest site.
În alte țări există și parlamentele ale copiilor. „Vă rog să folosiți toate aceste ocazii și să vă spuneți opiniile. Europa are nevoie de participarea voastră pentru a supraviețui”, a încheiat ambasadorul UNICEF.
Din 2019, UE va fi „mai umană”
Ministrul Victor Negrescu a explicat că aceste consultări sunt foarte importante și a precizat că mesajul României la Bruxelles nu poate fi formulat fără a ține cont de opiniile copiilor. „Azi, avem nevoie ca Uniunea Europeană să devină mai umană și am decis să organizăm astfel de evenimente în toată țara”, a precizat Negrescu.
După discursuri, a început consultarea propriu-zisă. Pe un ecran au fost prezentate întrebări privind rolul UE, rolul școlii, al familiei, drepturile copilului etc. Fiecare întrebare a avut trei variante de răspuns, colorate în albastru, galben și roșu. Copiii, care primiseră la intrare un set de trei cartonașe în aceste trei culori, au răspuns ridicând cartonașul a cărui culoare corespundea răspunsului ales de ei.
Consilierii UNICEF au înregistrat opțiunile copiilor, căci rezultatele sondajelor efectuate în țările UE vor fi analizate în plenul Parlamentului European cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, pe 20 noiembrie 2018.
„În contextul european marcat de numeroase provocări şi schimbări, eforturile noastre trebuie îndreptate către construirea unui viitor solid și durabil pentru generațiile viitoare. Din această perspectivă, dar și a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenției privind Drepturile Copilului, am considerat că implicarea copiilor și tinerilor în procesul de pregătire și exercitare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este esențială”, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
„În Uniunea Europeană, 1 din 5 cetățeni este copil sau tânăr. Este esențial ca la dezbaterile care definesc viitorul Europei să participe copiii și tinerii. Ideile lor ar trebui să contribuie la viitoarele politici europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața”, afirmă Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.