Capitala, dar şi judeţele Cluj, Constanţa şi Bacău, Iași, Brașov sunt destinaţiile în care s-au dezvoltat cele mai multe spitale private în ultimii ani, în aceste județe funcționând mai mult de jumătate din totalul de unități private din țară, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În toată ţara funcţionau anul trecut 209 spitale private, faţă de 201 unităţi cu un an în urmă, arată aceeaşi sursă. Care este concret situația în județul nostru?
Conform datelor furnizate de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), în Bacău sunt în contract 25 de furnizori de servicii medicale spitalicești. Dintre aceștia, doar 6 sunt spitale de stat (Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Municipal Onești, Spitalul Orășenesc Buhuși, Spitalul Orășenesc Comănești și Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău). Restul sunt clinici private. Unele dintre ele asigură chiar și spitalizări continue (cu internare) – 5 unități private, iar cele mai multe au servicii cu spitalizări de zi – 18 unități private.
Din totalul numărului de paturi aprobate de Ministerul Sănătății în structura spitalelor private, un număr de 333 de paturi pe spitalizare continuă (10,6%) și 147 de paturi pe spitalizare de zi (50%) funcționează în Bacău în unități medicale particulare.
Spitalizări de zi și continue
Tot statisticile arată că, lunar, peste 9.000 de pacienți din județul Bacău primesc servicii de spitalizare de zi, din care peste 2.500 pacienți au beneficat de aceste servicii medicale în spitale private, adică un procent de 27%. Acestea s-au dezvoltat în principal pentru serviciile din specialitățile Diabet, Gastroenterologie, Nefrologie, Medicină internă.
Totodată, sunt și 5 spitale private care acordă servicii de spitalizare continuă. Acestea se axează, în principal, pe tratarea bolilor cronice. Lunar, aproape 9.000 de pacienți se internează în spitalele din județul Bacău (jumătate dintre ei, adică în jur de 4.500 de pacienți sunt internați pe lună în Spitalul Județean de Urgență Bacău, care se situează în primele 7-8 spitale din România din punct de vedere al numărului de cazuri internate anual), din care circa 750 sunt internați în spitalele private, adică 8%.
Mic istoric
Încă din anii 2000, consiliul de administrație al CJAS Bacău a orientat strategia de contractare a serviciilor medicale și către operatorii privați, mai ales pentru cei din ambulatoriul privat. Motivat de faptul că numărul de paturi publice la 100.000 de locuitori în județul Bacău era mult sub media națională a apărut și această nevoie a dezvoltării spitalelor private care să compenseze deficitul din spitalele publice. Mai întâi au apărut spitale de „nișă”, adică cele pentru tratarea pacienților cu boli cronice, dar și pentru servicii de paliație sau boli cauzate de diabet. Spitale private au apărut și în zonele unde au fost desființate spitalele publice, cum este exemplul Spitalului Polimed Podu Turcului sau a Complexului medical din Tg. Ocna.
„Recomandăm asiguraților noștri să se adreseze cu toată încrederea și acestor spitale private. În baza cardului de sănătate și a biletului de trimitere de la medicul de familie, pacientul poate beneficia gratuit sau la costuri accesibile de servicii medicale de calitate și în aceste unități.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău
LISTA funizorilor de servicii medicale spitalicești private în contract cu CJAS Bacău în 2018:
1. Polimed SRL Podu Turcului
2. SC MALP SRL Moinești
3. Clinica Palade SRL Bacău
4. Centrul Medical Unirea SRL (Regina Maria) Bacău
5. SC CIM Medical Comănești
6. SC BIOS Palaghia SRL Agăș
7. SC CARDIOMED SRL Tg. Ocna
8. SC Clinic Group SRL Bacău
9. SC Medical Test SRL Bacău
10. SC New Central Med SRL Bacău
11. SC Minimed SRL Bacău
12. Laurus Medical SRL Bacău
13. GTL Medical Clinic SRL Bacău
14. Prorenal SRL Bacău (pe programul național de sănătate)
15. Centrul Medical Constantin SRL Bacău
16. CMI Dr. Pletea Noemi SRL Bacău
17. Cabinet Medical Boană SRL Bacău
18. CIN Med SRL Agăș
19. Asociația Lumina (14 paturi pe paliație cu spitalizare continuă)
Topul județelor cu cele mai multe spitale private (conform ZF):
București 42
Cluj 23
Constanța 21
Bacău 19
Iași 16
Brașov 13
Timis 11
Prahova 8
Dolj 7
Mureș 6
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.