Așa cum am mai prezentat în paginile cotidianului Deșteptarea, revenim acum cu o nouă atenționare: Guvernul a adoptat, încă din luna iulie, o hotărâre prin care a prelungit de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 și a reglementat aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile ce sunt emise după această dată.
Mai concret: nu aruncați actualele carduri de sănătate pentru că acestea sunt valabile întrucât li se va prelungi automat valabilitatea, chiar dacă pe ele este imprimată ca dată de expirare luna aceasta (sau alte luni viitoare, în funcție de când au fost emise).
Acest lucru este posibil deoarece certificatele digitale înscrise pe cipurile cardurilor naționale de sănătate au o valabilitate de 7 ani, ceea ce va permite Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise anterior datei de 31 iulie 2018. Cele emise după această dată au din start valabilitate de 7 ani.
Măsura luată de Guvern permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi la nivel național a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 – 2019. Fondurile respective urmează să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.
Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015. Fără prezentarea acestuia la medicul de familie, la spital sau la oricare alt furnizor nu pot fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă. Potrivit Legii Sănătăţii, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus de la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în septembrie 2015.
La nivelul județului Bacău sunt în prezent active peste 480.000 de carduri. Dintre acestea, 391.838 expiră pe 30 septembrie 2018, iar 32.089, pe 31 octombrie 2018. Restul au fost emise lunar, din 2015 până în prezent.
Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani primesc aceste carduri direct la domiciliu (cu o valabilitate de 7 ani), fără a depune în prealabil vreun document la Casa de Sănătate sau la medicul de familie.
Până la primirea cardului național, în situația în care au calitatea de asigurat, furnizorul de servicii medicale are obligația de a consulta sistemul informatic PIAS, de unde va tipări documentul care conferă pacientului dreptul la servicii medicale.
Pe card sunt vizualizate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul național de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului și data expirării. Cardurile naționale sunt valabile numai pe teritoriul României.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.