Dupa o vară cu o vreme destul de capricioasă, proprietarii de livezi de pruni se bucură de recolte peste așteptări, copacii fiind plini până la refuz de fructe. Cu atât mai mult cu cât, anul trecut, a fost unul dintre cei mai neproductivi în această privință. Prunele au fost în acest an atât de multe încât crengile s-au rupt, pur și simplu, din cauza greutății.
Producții mari au fost obținute mai ales în bazinele pomicole recunoscute pentru tradiția în privința prunii, cum ar fi Vaslui, Arges, Vâlcea, Bistrita sau Mureș, dar și mai aproape de noi, Itești sau Plopana. La Ceravis Itești, de exemplu, unul dintre puținii producători de prune din județ, recolta a fost peste așteptări.
„Noi n-avem decât 9 hectare de prun, dar putem spune că a fost o producție mult peste așteptări, după dezastrul de anul trecut, când n-am avut aproape deloc fructe. Am estimat cam 15 tone la hectar, e drept, sub media pe țară, care depășește 20 de tone. La intern, prunele n-au «mers», pentru că recoltatul lor a coincis cu cel al pepenilor, al strugurilor și nu prea a fost interes. Așa că toată cantitatea recoltată a plecat la export, în Italia, unde avem un partener de afaceri foarte serios cu care colaborăm de ani buni și care plătește mult mai bine decât la intern”, a declarat Pavel Teodorescu, administratorul fermei pomicole Ceravis Itești. Și în gospodăriile țărănești au fost atât de multe prune încât fermierii abia le-au putut culege. Oamenii spun că temperaturile ridicate au venit exact la timp pentru ca prunele să fie foarte dulci.
„Astea-s perje, maică. 2 lei kilogramul. Le-am dat și cu 3 lei și chiar a luat lumea, mai ales pentru magiun. Mai am o straiță, cu restul ce-a mai rămas prin pomi o să fac fac rachiu pentru moșul meu. Aduceam mai multe, dar n-am avut cu cine le culege, că oamenii cer prea mult ca să mă ajute”, spune tanti Anica, o bătrână venită din Buhoci ca să-și vândă puțina marfă la Piața Sud. Prin magazine, pruna clasică, pentru magiun, aproape că nu o mai găsești. Eventual, cea din categoria „goldană”, pe care încă o mai poți cumpăra la 2,45 de lei kilogramul. Micii proprietari de livezi de prune dau fructele cu 1 leu kilogramul, cu condiția să cumperi cantități mai mari, de miminum 500 de kilograme. În rest, tot la gospodari, pruna costă cel puțin 3 lei kilogramul.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.