Biblioteci vs. internet
Numarul elevilor care invata in salile de lectura sau imprumuta carti este in scadere. Potrivit unui studiu facut la nivel national, anual, bibliotecile "pierd" in jur de 300.000 de cititori. Paradoxal, cu toate ca numarul celor care apeleaza la cartile din biblioteci este in scadere, tot elevii sunt cei care formeaza majoritatea "publicului" din salile de lectura ale acestor institutii sau care au abonamente la bibliotecile publice, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Si in Bacau situatia este asemanatoare.
Lenuta Neacsu, de la Biblioteca Judeteana "Costache Sturdza" Bacau, arata ca o posibila explicatie pentru scaderea numarului de "vizitatori" este Internetul, care in mare parte raspunde nevoilor de informare ale tinerilor. "Cu toate acestea, consider ca bibliotecile publice nu vor fi niciodata abandonate in favoarea altor tentatii cum este Internet-ul sau chiar si televizorul, pentru simplu motiv ca numai tinand in mana o carte simti ca ea ajunge si la inima. Biblioteca este si va ramane pentru cei mai multi tineri o institutie intermediara intre scoala si casa", ne-a spus.
Schimbare de viziune
Studiile mai arata ca in continuare copiii si tinerii constituie majoritatea covarsitoare a utilizatorilor serviciilor bibliotecilor publice, insa adevarata «tragedie» este ca aceasta majoritate e una raportata de numai 10-12 la suta din totalul membrilor comunitatilor locale. Dar pentru a raspunde in mare parte nevoilor de informare ale elevilor (tinerilor), bibliotecile au introdus programul national Biblionet (program realizat prin Fundatia Bill & Melinda Gates). Si astfel, cei care vin totusi la biblioteca (unii chiar daca au acasa Internet), o fac pentru a socializa, pentru a comunica intr-un spatiu diferit de cel al scolii, pentru a-si exprima parerea intr-o problema sau alta. Acest program Biblionet a fost introdus si in mai multe comune din judetul Bacau, precum Girleni, unde functioneaza "Biblioteca comunala «Dr. Julieta Cioban»". Aici cele patru calculatoare, dotate cu imprimante, scannere, casti, microfoane, web-cam-uri sunt utilizate intens mai ales de catre elevii care invata sa foloseasca internetul, dar si programele de calculator, sub indrumarea bibliotecarei Mihaela Schiopu. “Multi nu au acasa calculator si nici internet asa ca aici invata cum sa-l foloseasca, afla cum se lucreaza pe un calculator. Insa mai vin si adulti, pentru ca multi dintre ei au cel putin o ruda in strainatate si vin sa vorbeasca cu ei pe messenger. Mai putin insa putem vorbi de lectura pe internet”, explica. O alta varianta pe care a aplicat-o deja Lenuta Neacsu este cea de a atrage tinerii sa citeasca prin filme. "Pentru cinefili am format un club in care se pot viziona filme sonore precum «Amurg» si «Eclipsa», dar si din bibliografia scolara: «Baltagul», «Toate panzele sus» sau «Pistruiatul». De multe ori, tinerii au solicitat si cartea dupa vizionarea filmelor", povesteste bibliotecara.
"Ceea ce le spun in mod constant cititorilor mei adolescenti este ca nu poti sa bati la portile vietii fara un bagaj minim de cultura. Nu multimea cartilor le va da statutul de om cult. Cultura este o stare de echilibru, care nu se capata in fata calculatorului, ci se cucereste, fiind o creatie personala."
Lenuta Neacsu, bibliotecar
Biblioteci virtuale in scoli
Toate unitatile de invatamant sunt obligate sa infiinteze biblioteci scolare virtuale si platforme scolare tip e-learning (pe internet). Noile prevederi din sistemul educatiei prevad ca aceste biblioteci scolare si centre de documentare/informare trebuie sa fie organizate si sa functioneze in baza unui regulament strict ce va fi elaborat de Ministerul Educatiei. Bibliotecile virtuale includ programe scolare, exemple de lectii pentru toate temele din programele scolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare etc.
Roxana Neagu