"Sa facem fiecare zi fara tutun". Acesta este scopul urmarit de voluntarii Centrului Antidrog Bacau care au incercat, prin intermediul unui flashmob, sa sensibilizeze opinia publica cu privire la efectele negative al fumatului.
Ziua nationala fara tutun, fixata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru data de 17 noiembrie, a reunit in Piata Tricolorului din Bacau, sute de voluntari ai Centrului Antidrog si Fundatiei de Sprijin Comunitar. Acestia au incercat prin intermediul unui flashmob sa traga un semnal de alarma in special pentru populatia fumatoare a Bacaului. "Voluntarii au venit cu aceasta idee inedita, pentru ca pana acum nu s-a mai intamplat o astfel de activitate, un flashmob care sa militeze pentru o viata sanatoasa, plamani mai sanatosi si un viitor mai bun. Este o alternativa la consumul de tutun, etnobotanice si am demonstrat ca ne putem simti bine altfel decat prin intermediul fumatului", a explicat Marta Butnaru, specialistul Centrului Antidrog Bacau.
S-au implicat in derularea activitatii numerosi tineri care aleg in fiecare zi voluntariatul si nu viciile. Lor li s-au alaturat si elevi de varsta mai mica, de la scolile din municipiu. Practic, pret de o ora ei "au asediat" piata si au dansat si cantat, ca un model pentru trecatori, ca ar putea folosi mai bine timpul pe care il petrec fumand. "Am venit sa promovam ziua fara fumat, sa indemnam tinerii care sunt captati de acest viciu sa renunte, sa inteleaga ca nu e cea mai buna solutie sa fumezi. Daca am transmite un mesaj sec, lasa-te de fumat, nu cred ca ar merge, dar daca venim cu altenativa, macar o parte vor renunta", ne-a spus Bianca Adjundeanu, elev la Colegiul "Henri Coanda si voluntar al centrului. "Majoritatea prietenilor mei fumeaza. Nu cred ca daca le spun de pericolele fumatului se vor lasa. Sunt deja constienti ca ar putea cheltui mult mai bine banii lor", a spus si Vlad Padurescu, elev la Colegiul "Ferdinand I".
Potrivit statisticilor, in Romania, anual, mor aproximativ 33.000 de persoane din cauza afectiunilor legate de consumul de tutun. El reprezinta cauza principala a cancerului pulmonar, laringian, de colon, de pancreas, de esofag, gastric, al cavitatii bucale a afectiunilor respiratorii, cardiovasculare, digestive si a multor altor boli. Acestea ar putea fi evitate, intarziate sau atenuate, daca s-ar renunta la fumat. Consiliul Judetean al Elevilor, Inspectoratul Scolar Judetean, FSC si Centrul Europe Direct au fost partenerii evenimentului.
Andreea Gavrila