Elevii din satul Calini invata intr-o scoala veche, al carei tavan se poate prabusi in orice clipa. In recreatie, elevii admira o cladire de caramida, cu geamuri termopan si acoperis de tabla rosie. E scoala noua, care a fost incuiata de constructor din cauza ca nu i-au fost platite lucrarile.
In satul Calini sunt doua scoli: una veche si alta noua. Scoala noua e facuta din caramida, are tamplarie PVC, sali luminoase, dar nu poate fi folosita deoarece constructia nu a fost finalizata. Investitia a fost demarata de Consiliul Local (CL) Colonesti, dar a fost preluata, odata cu toate celelalte scoli, de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau. "Valoarea totala a investitiei este de 11 miliarde de lei vechi, dar s-a construit de 9 miliarde, arata Valentin Marzac, primarul comunei. Pana acum au fost achitate aproape 2 miliarde, datorii fiind de 7 miliade cu tot cu penbalitati." Scoala a fost predata centrului bugetar cu conditia ca lucrarile sa fie continuate. Deocamdata, cei 36 de prescolari tremura de frig in caminul cultural. "Caminul a fost construit de localnicii care beneficiau de Legea 416, arata edilul. L-au facut si ei cum s-au priceput. Aveau nevoie de o sala pentru botezuri si nunti." Desi au, in aceeasi curte, "o scoala cu tot dichisul", la care se uita cu jind in pauze, cei 52 de elevi din Calini invata intr-o cladire de paianta, construita in 1952.
Laboratorul AEL e in magazie!
O camaruta intunecata tine loc de cancelarie, iar "laboratorul AEL e intr-o magazie", arata Vasile Bojescu, coordonatorul scolii. Prin urmare, cele 13 computere nu sunt puse in functiune. Si mai grav e ca plafonul clasei se poate prabusi oricand: "Cade tavanul peste copii! Este proptit cu doi popi, dar tencuiala poate sa se desprinda alaturi." Parintii nu au fost de acord ca elevii sa faca naveta la Spria si au declarat in scris ca isi asuma raspunderea privind conditiile din cladirea veche si eventualele urmari. "Nu avem autorizatie, deci functionam ilegal, arata inv. Vasile Bojescu. Anul viitor, nu cred ca nu vom mai primi acordul primariei."
"Banii nu sunt la mine"
Situatia de la Scoala Calini nu este singura din judet. Zeci de alte unitati de invatamant asteapta finantare de la Ministerul Educatiei pentru finalizarea unor proiecte incepute. "Banii nu sunt la mine. Demersuri am facut mereu la Directia de Buget – Finante. Stiu ca s-a deblocat la nivel central o anumita suma de bani pentru acoperirea acestor cheltuieli, dar nu a fost defalcata pe judete. In momentul in care voi primi banii, imediat vor fi trimisi spre scolile care au nevoie. Prioritate vor avea, insa, unitatile scolare care au finalizat constructia sau in care proiectul este aproape de finalizare", a declarat prof. Florin Lazar, inspector scolar general. In judetul Bacau exista unitati de invatamant pentru care datoriile catre firmele de constructii ajung si la 40 de miliarde de lei vechi. Inspectorul scolar general mai spera, totusi, ca Guvernul sa aloce fondurile necesare achitarii tuturor datoriilor restante.
La inceputul anului Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a primit suma de 7.315.000 lei pentru decontarea acestor chetuieli. Si atunci prioritate au avut scolile in care lucrarile au fost executate in totalitate si neachitate catre constructori. Pe acest principiu, sume importante de bani s-au repartizat catre scolile din comunele Horgesti, Stanisesti sau Urechesti, Brusturoasa, Corbasca, Glavanesti, Filipeni, Izvoru Berheciului, Magura sau Sarata. Cei mai multi bani au fost pentru lucrarile realizate in mediul rural, pe scoli si gradinite. 1.796.000 lei (adica aproape 18 de miliarde de lei vechi) s-au alocat pentru decontarea obiectivelor de investitii noi, iar 890.000 lei, pentru cele in curs de finalizare. S-au mai alocat bani pentru consolidari – 416.000 lei, realibitari – 2.656.000 lei, reparatii capitale – 974.000 lei si 583.000 lei – pentru plata unor lucrari privind utilitatile in scolile din Lipova si Prajesti.
Silvia Patrascanu
Roxana Neagu