De-a Dreptul, în Bacău

    Zilele acestea, de joi, 22 august, și până astăzi, 26 august, în Bacău se află în plină desfășurare proiectul De-a Dreptul, un program de Educație Juridică propus de elevi și studenți băcăuani care au ales să nu mai aștepte schimbarea, ci să fie ei cei care o produc. La eveniment participă 25 de tineri din diferite orașe ale țării (Timișoara, Cluj, Pitești, Piata Neamț, Roman, Brașov, București, Buhuși, Focșani), dar și reprezentanți ai unei inițiative similare din Republica Moldova.

    Cu toții iau parte la sesiuni de instruire pe teme de interes juridic alături de avocați, magistrați, dar și traineri de public speaking, acestea desfășurându-se la Universitatea „George Bacovia”. Sunt sesiuni de lucru pentru stabilirea unui plan concret de extindere a proiectului, în vederea promovării pe termen lung a educației juridice.



    De asemenea, elevii și studenții participanți, având rolul de viitori manageri de proiect De-a Dreptul în comunitățile lor, au fost prezenți la discuții și workshop-uri speciale pentru a stabili strategia pe care o vor aborda la nivel local în implementare. Practic, se dorește crearea unui context în care viitorii manageri de proiect și studenții instruiți să predea educație juridică în licee, iar trainerii și invitații să poată interacționa în vederea stabilirii viitoarelor colaborări.

    Discipoli și ucenici, la un loc

    Printre cei care au susținut și au purtat discuții cu tinerii participanți în acest proiect s-a numărat și renumitul judecător Cristi Danileț, care a declarat pentru Deșteptarea:

    „În ultimii ani am dezvoltat un proiect de educație juridică adresat copiilor și tinerilor din școli și licee și încercăm să le predăm, pe înțelesul lor, noțiuni obișnuite despre drept și societate, despre individ și stat, pentru că vrem să avem o generație de cetățeni mai responsabili. Am fost chemat aici de către tinerii din Bacău, care doresc să-i învăț cum anume pot lua legătura cu școlile și liceele din județul Bacău, să meargă ei și să vorbească cu copiii de acolo. Practic, ceea ce facem noi acum este să-i instruim pe tinerii voluntari, studenți la Drept, cum anume să predea educație juridică în stil nonformal pentru elevii din școli și licee. Este nevoie de astfel de inițiative pentru a obișnui oamenii simpli cu ideea de legalitate. Cred că, în acest fel putem să avem generații mai responsabile în viitor.”
    judecător Cristi Danileț, trainer

    Proiectul De-a Dreptul este susținut de Consiliul Europei, inițiat de băcăuanca Teodora Balaș, delegatul de tineret al României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului, în parteneriat cu Federația Tinerilor din Bacău, având colaboratori Consiliul Județean al Elevilor Bacău, Universitatea „George Bacovia” din Bacău, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, fiind sprijinit de Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.

    „Ca delegat de tineret la Consiliul Europei trebuie să desfășor un proiect în comunitate și am ales să abordez această problemă, a lipsei de educație juridică în școli. Lucrurile se desfășoară surprinzător de bine. Am avut nevoie de 15 membri din țară pe lângă cei din Bacău, iar pentru aceste locuri au aplicat 60 de persoane. A fost fantastic, oamenii au răspuns atât de frumos și au venit cu atâta energie, sunt atât de implicați și le-a plăcut foarte mult chiar dacă programul a fost foarte încărcat. Împreună am elaborat niște strategii de implementare a educației juridice la nivel național și am discutat despre cum poți preda concret educație juridică de la student la elev.”
    Teodora Balaș, inițiatoarea proiectului De-a Dreptul

    Proiectul De-a Dreptul s-a dorit a fi, așa cum tot inițiatoarea Teodora ne-a spus, o campanie de informare care să depășească zidurile școlii sau ale sălilor de conferințe. Astfel, educația juridică în comunitate a fost adusă prin activități în cadrul Street Delivery Bacău, precum workshop-uri despre responsabilitate civică, cafenea publică, interviuri care să surprindă opinia băcăuanilor despre importanța educației juridice. Motivația tinerilor participanți este puternică: „Dezideratul comun este o societate românească de care să fim mândri, iar progresul implică o generație instruită și conștientă de drepturile și responsabilitățile sale.”

    „Probabil că vi s-a întâmplat să fiţi acuzaţi de anumite fapte de a căror gravitate să nu fiţi conştienţi. Dacă aţi trecut sau nu prin aşa ceva, cea mai bună metodă de a preveni comiterea unor acţiuni dăunătoare este cunoaşterea legislaţiei. Educaţia juridică are rolul de a-i dezvolta pe tineri, oferindu-le informaţii folositoare pentru viaţa de zi cu cu zi cât şi pentru situaţiile inedite. Arătându-le cum funcţionează justiţia şi explicându-le principiile care stau la baza legilor, adolescenţii sunt practic orientaţi în carieră.
    Scopul informativ al educaţiei juridice este cel mai important. În România, numărul adolescenţilor care ajung în centre de resocializare sau în penitenciare este uriaş, iar majoritatea cazurilor au loc din cauza unei proaste informări. Astfel, o clipă de inconştienţă le poate distruge viaţa unor tineri cu un viitor promiţător. Educaţia juridică îi responsabilizează pe tineri, făcându-i conştienţi de faptele lor, prevenind totodată distugerea unor destine strălucite. Este impropriu să acuzi pe cineva de o faptă pe a cărei gravitate nu o cunoştea. Așadar, proiectul De-a Dreptul Educație Juridică s-a născut dintr-o problemă ce sperăm că se va diminua.”
    Lavinia Chirnog, Avocatul Elevului CJE Bacău

    „Proiectul, momentan, este mic și îndrăzneț, pentru că simpla idee de a încerca să faci educație altfel în România, pe un domeniu care nu este abordat în școală, este o idee măreață și privită cu ochi sceptici de foarte mulți oameni. Dar în aceeași măsură văd ca fiind un proiect cu foarte mult potențial și este absolut necesar dacă vrem să avem un stat în care civismul să fie una dintre valorile pe care tinerii, persoanele vârstnice și adulții să le promoveze.”
    Aura Marina, din Dâmbovița, studentă la Facultatea de Drept a Universității București

    „Este o inițiativă foarte bună pe care o au colegii de la Bacău, pentru că au încercat să aducă laolaltă tinerii de liceu sau din facultățile de Drept, pentru a vedea împreună cum ar putea să dezvolte anumite programe educaționale pentru copii. Astfel, noi ar trebui să venim și să le oferim copiilor și tinerilor un suport. Și noi, în Republica Moldova, derulăm un proiect similar, EduJust, și, practic, acum putem spune că suntem și într-un fel de schimb de experiență. Este un proiect de care noi, toți, avem nevoie.”
    Corneliu Doni, student al Facultății de Drept din cadrul Universității de Stat Chișinău.

    Etapele proiectului

    Proiectul De-a Dreptul este gândit ca unul care va avea continuitate. Pentru că planurile inițiatorilor, organizatorilor și participanților nu se opresc aici. Iar totul este gândit pe etape.

    Activitatea inițială, planificată pentru lunile iulie, august și septembrie 2018, presupune existența mai multor acțiuni paralele:
    1. Program de educație juridică prin metode non-formale în liceele din Bacău.
    Acțiunea este structurată în trei planuri:
    1.1. Elaborarea structurii unui training de o oră și jumătate țintit spre elevi de clasele a XI-a și a XII-a care să cuprindă informații de bază și de interes general cu privire la Constituția României, drepturi și îndatoriri ale cetățeanului, infracțiuni frecvente în rândul tinerilor etc. Acest training introductiv va fi ținut în 7 licee (tehnologice, vocaționale și teoretice) din Bacău de studenți în Drept instruiți în prealabil, urmând a fi organizată o sesiune comună de aprofundare pentru cei interesați.
    1.2. Pregătirea unei echipe formate din studenți ai facultăților de Drept din țară și elevi selectați la nivel național, pasionați de domeniul juridic, în cadrul unei sesiuni de traininguri desfășurate în Bacău în perioada 23-25 august.
    1.3. În perioada 10-29 septembrie, studenții, în echipe de câte 2, vor ține trainingul în liceele partenere pe structura propusă, transmițând conținutul stabilit conform direcțiilor generale decise în comun în cadrul sesiunii de pregătire, dar având, de asemenea, libertatea de a adapta anumite aspecte ce țin de formă în funcție de public sau de preferințe de stil.
    1.4. Sesiunea de aprofundare organizată sub formă de conferință și Q&A, eveniment la care vor fi invitați elevii tuturor liceelor partenere care au luat parte la training (luna octombrie). Prin aceasta se urmărește și obținerea unui feedback mai detaliat asupra proiectului prin ochii beneficiarilor.

    2. Elaborarea unei strategii de promovare și predare a educației juridice la nivel național
    În perioada 22-26 august, la Bacău va avea loc sesiunea de lucru pentru propunerea unor direcții ale unui program de educație juridică ce se vrea a fi implementat în multiple comunități. Participanții, studenți și elevi din mai multe județe ale țării, dar și reprezentanți ai unei inițiative similare din Republica Moldova, vor gândi împreună o serie de activități și mecanisme de predare a educației juridice.

    3. Aducerea educației juridice în comunitate
    Gândită ca un adevărat festival al educației non-formale, această acțiune presupune o campanie de informare care să depășească școala sau sălile de conferințe.

    4. Campanie de conștientizare online pe pagina de facebook „De-a Dreptul” cu privire la importanța cunoașterii drepturilor și îndatoririlor cetățenești.

    În loc de final

    O singură concluzie. Proiectul De-a Dreptul este o inițiativă nouă, acțiunile descrise fiind la prima ediție, dar viziunea participanților este una de lungă durată. Ei și-au propus, și sigur vor reuși, să dezvolte proiectul, să îl îmbunătățească și să îl extindă în viitor în cât mai multe orașe de la nivel național.

    Roxana Neagu
    Florin Ștefănescu