Joaca de-a raspunderea pe spinarea parintilor
Elevii care nu aduc de la medicul de familie adeverinte prin care se atesta ca sunt apti de efort fizic ar trebui sa stea pe tusa la ora de sport. Pentru a obtine un astfel de document, parintii lor trebuie sa plateasca o taxa.
Tot mai multe scoli solicita elevilor, pentru a intra la ora de sport, o adeverinta medicala prin care sa fie declarati apti pentru efort fizic. Problema este ca acest act se obtine de la medicul de familie care percepe o taxa in acest sens. "Nu este normal. Am trei copii la scoala, iar medicul mi-a cerit 15 lei pentru o astfel de adeverinta. Sunt doar cateva cuvinte scrise pe o hartie si o stampila. Poate ca este o suma mica, dar la cat avem de cheltuit cu un copil de scoala, asta ne mai trebuia", ne-a declarat revoltata Sanda Z. Adeverinta medicala eliberata de medicul de familie atesta doar starea de sanatate a elevului din punct de vedere clinic. "Intr-adevar, asa este. Cerem aceste adeverinte. S-au plans si copiii ca li s-au cerut bani pentru asta, intre 15 si 20 de lei, dar noi nu avem ce face. E problema medicilor de familie. Eu sunt obligata ca pentru toti elevii sa am aceste adeverinte. Am dar termen limita sa le aduca toti pana la mijlocul lunii octombrie. Daca nu le am, un control ma poate sanctiona pe mine, ca profesor. Este o regula prevazuta in Regulamentul de protectie a muncii", ne-a spus si prof. Maricela Olteanu, care preda Educatia Fizica si Sportul la Colegiul National "Ferdinand I" Bacau.
Profesorii nu vor sa riste
Iar problema este generalizata. "Este o practica veche, spune si prof. Mircea Macovei, de la Colegiul «Ion Borcea» Buhusi. Unii elevi spun ca nu au bani pentru a solicita acest aviz. Nici noi, profesorii, nu putem risca sa-i primim la ora decat daca au avizul. Ce ne facem daca, Doamne fereste, un elev care n-are voie sa faca efort pateste ceva in timpul orei? Îi vine rau sau se poate intampla ceva si mai grav… Elevul trebuie protejat, inclusiv prin confirmarea faptului ca este apt sau nu pentru acest efort. Ar trebui clarificata aceasta problema, de catre institutiile noastre abilitate". Acest aviz este eliberat de medicul de familie. Unii medici de familie din oras si localitatile limitrofe ii taxeaza pe elevi cu sume cuprinse intre 10 si 25 de lei.
Tot ce-i la cerere costa
De cealalta parte, medicii de familie nu ascund faptul ca percep bani pentru adeverintele necesare elevilor la orele de sport. „Eliberarea unor documente la cerere nu este un act medical, a explicat dr. Catalin Andriescu, medic de familie. Noi suntem furnizori de servicii medicale, aflati in contract cu Casa de Asigurari. Aceasta nu ne deconteaza eliberarea adeverintelor. Este normal sa percepem o taxa.” Medicii sunt liberi sa-si stabileasca tarifele, dar exista, totusi, o conventie care stabileste un maxim. „Pana anul acesta eu am dat gratuit adeverintele pentru elevi, insa nu a fost corect fata de colegii mei, fiindca asiguratii discuta si apoi reproseaza medicului ca le-a cerut bani", a mai precizat dr. Andriescu. Taxarea asiguratilor pentru eliberarea adeverintelor cerute de diferite institutii este prevazuta si in legislatie. Normele de aplicare a contractului-cadru anual de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate stipuleaza ca documentele considerate de suport (retete, bilete de trimitere, scutiri in caz de boala etc.) se elibereaza gratuit, in timp ce actele la cerere se taxeaza. Medicii recunosc deschis faptul ca aceasta situatie este un exemplu de pasare a raspunderii. Pe banii parintilor.
Roxana Neagu
Doina Mincu
Ion Fercu
Medicii au ajuns la un consens si cu privire la forma adeverintei: niciunul nu risca sa ii declare pe elevi apti pentru sport, asa cum li s-a cerut initial. Dr. Andriescu ne-a declarat ca foloseste formula „clinic sanatos”. Dr. Marilena Caliman, medic de familie, scrie pe adeverinte ca asiguratul "nu se afla in evidenta cu boli care vin in contradictie cu efortul fizic". "Scoala isi ia masuri de precautie si incearca sa ne faca responsabili daca se intampla ceva cu un elev la ora de educatie fizica, a mai spus dr. Caliman. Este firesc sa ne punem si noi la adapost. Nu-l putem declara pe un copil apt de sport, fiindca nu ii efectuam in cabinete investigatii care sa duca la aceasta concluzie."
"Este intr-adevar o problema, nu eliberarea adeverintei, ci perceperea de bani pentru asta. Facem diligentele necesare pentru a se incheia un protocol intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii prin care sa nu se mai ceara aceasta taxa de catre medicii de familie. Pentru ca nu e logic. Mai ales ca si noi profesorii avem o responsabilitate in ceea ce priveste siguranta copilului la scoala."