15 ianuarie 2025

Criza de dascali la Parincea


In comuna Parincea, invatatorii fac naveta intre o scoala si o gradinita sau intre doua scoli, unii si cate 14 km pe zi. Dascalii nu indraznesc sa se planga, dar primarul Guta Stiuca acuza ISJ Bacau de criza de personal si de lipsa fondurilor pentru reabilitarea cladirilor. Inspectoratul Scolar cunoaste situatia, dar arata ca totul trebuie rezolvat la nivel de scoala, prin Consiliul de Administratie.

Primarul din Parincea, Guta Stiuca, afirma ca, astazi, la tara, copiii nu mai invata in conditii normale. "Vorbim despre dreptul la educatie? Cum se respecta acest drept daca niste prescolari nu au educatoare, iar altii sunt chemati sa invete dupa-amiaza? Pun aceasta intrebare Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau. Eu nu acuz pe nimeni de nimic, doar intreb: e normal ca niste copii de 4 ani sa invete in schimbul II? Eu stiu ca legea nici nu permite asa ceva", afirma Guta Stiuca, extrem de suparat. Edilul sustine ca desi scoala a inceput pe 12 septembrie, Gradinita Barna, unde sunt inscrisi 14 prescolari, nu are cadru didactic. La Gradinita Vladnic 2, din Podu Ros, cum numesc localnicii aceasta parte a satului, sunt 17 copii care au program dupa-amiaza, educatoare fiindu-le invatatoarea de la Scoala Vladnic. Prin urmare, "dupa-amiaza, in loc sa faca nani, copiii din Podu Ros invata poezii", sustine primarul. Poate asa ar fi stat lucrurile daca invatatoarea nu ar fi inversat programul. Lilica Rosu a decis sa lucreze dimineata cu prescolarii de la Podu Ros si sa predea, de la ora 12, la Scoala Vladnic. Mai grav e ca, la Nanesti, unii prescolari nu au fost prinsi deloc in programul de educatiei: "Am la mine plangerile a 17 parinti care acuza ca nu le-au fost inscrisi copiii la gradinita, afirma edilul. Spunem ca a scazut populatia scolara. Iata, aici avem copii, dar nu sunt primiti in sistem."

Lectii intr-o cladire fisurata



Cadrele didactice nu au curajul sa se planga. Criza de personal, sustin ele, are cauze locale, nu are legatura cu ISJ. "Avem o problema cu resursa umana. Ca invatatorii sa primeasca un post trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa se prezinte la concurs si sa obtina o nota peste 5. Cei care s-au prezentat la concurs au obtinut note sub 5", declara Daniela Dobranis, directorul Grupului Scolar "G.M. Cancicov". Lipsa educatorilor si organizarea cursurilor in doua schimburi nu sunt singurele necazuri: invatatoarele fac naveta intre scoli si cate 14 km pe zi, ajungand acasa, seara, rupte de oboseala. "Invatatoarea care locuieste in Nastaseni face 4 km pana la Scoala Poieni, unde are 10 elevi in clasele I-IV, apoi isi ia bagajele si merge 3 km pana la Scoala Barna, unde sunt 11 elevi de I-IV, in schimbul II", explica Guta Stiuca. Sunt 7 km dus si 7 intors, deci 14 km pe jos, in fiecare zi. Invatatoarea Scolii Vladnic face 3 kilometri de la Nanesti la Podu Ros si inca 2 km ca sa ajunga la Vladnic. Dascalii nu folosesc bicicleta deoarece "abia se poate merge pe jos pe coclaurile astea", explica primarul. "Este greu, dar nu imposibil, afirma invatatoarea Lilica Rosu, mai ingaduitoare decat edilul. Altii dau bani, la sala, ca sa fac sport, eu fac miscare gratuit." Guta Stiuca mai are un motiv de suparare: "Avem o clasa care invata intr-o capela, o cladire care, fiind fisurata toata, e un pericol pentru elevi, declara primarul. Din 2009, nu ne-au mai dat un leu ca sa reabilitam Corpul B al Scolii Parincea si sa invete, copiii, in conditii normale."

Instructiuni pe site-ul Ministerului Educatiei

La Inspectoratul Scolar se cunoaste situatia. “Am fost sunati, dar nu de catre directorul de scoala, ci de primar. Incepand din acest an scolar, nu Inspectoratul Scolar rezolva aceste probleme. A aparut o noua Lege a Educatiei care, se pare, inca nu a fost citita si insusita de toate cadrele didactice din sistem”, a declarat prof. Teodora Craus, inspector scolar general adjunct, care face trimitere la Instructiunea 5, postata atat pe site-ul ISJ Bacau, cat si pe site-ul Ministerului Educatiei, ce prevede clar ca scolile sunt cele care, prin Consiliul de Administratie, organizeaza concursuri pentru ocuparea posturilor libere din sistem. “Cat despre investitii, la fel, nu ISJ Bacau da banii. Nu noi facem astfel de alocari, ci Ministerul Educatiei. Iar daca vin bani in judetul Bacau, totul va fi publicat in Monitorul Oficial”, a mai adaugat inspectorul scolar general adjunct Teodora Craus.

Ce spune Legea:
– posturile didactice/catedrele care se vacanteaza dupa inceperea anului scolar 2011-2012 se publica la sediul inspectoratului scolar judetean si pot fi ocupate cu personalul didactic nerepartizat in sedintele publice
– pentru a ocupa aceste locuri, candidatii care participa la concursul organizat la nivel de scoala trebuie sa obtina minimum nota 5.
– candidatii care obtin note intre 5 si 6.99 vor fi monitorizati pe parcursul anului scolar
– de organizarea si desfasurarea concursului la nivel de scoala se ocupa consiliul de administratie al unitatii de invatamant
– presedintele comisiei de organizare si desfasurare a concursului poate solicita sprijinul inspectoratului scolar.
Silvia Patrascanu
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img