Luni, 3 octombrie, este ziua care marcheaza inceperea unui nou an universitar in Romania. Acest debut este poate mai trist tinand cont de locurile goale din unele amfiteatre si sali de curs, dar mai aproape de normalitate daca ne gandim ca in ultimii ani anumite institutii de invatamant superior devenisera veritabile "fabrici de diplome" care scolarizau studenti pe banda rulanta. Punctul de cotitura l-a reprezentat Bacalaureatul 2011, ale carui rezultate catastrofale au triat foarte mult numarul posibililor studenti din acest an universitar. Chiar daca multe facultati au organizat si o a doua sesiune de admitere, numarul candidatilor care au absolvit examenul de maturitate in toamna nu a insemnat mare lucru. Astfel, aproximativ 19.000, din cei peste o suta de mii de candidati, au luat bacalaureatul de toamna avand posibilitatea sa opteze pentru una din facultatile care mai aveau locuri libere.
Anul universitar 2011-2012 prevede 62.850 de locuri la ciclul universitar de licenta, in timp ce pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat aproximativ 3.500 de locuri. Pe langa numarul sensibil mai mic de studenti boboci, noul an universitar va fi marcat de schimbari majore aduse de Legea educatiei. Astfel, din anul 2011-2012,
institutiile de invatamant superior sunt clasificate in functie de misiunea lor specifica in universitati pana la nivel de licenta, universitati pana la nivel de master si, respectiv, cele mai bune – pana la nivel de doctorat.
CLASIFICAREA UNIVERSITATILOR DIN ROMANIA CONFORM NIVELULUI DE STUDII
CLASIFICAREA UNIVERSITATILOR IN FUNCTIE DE PROGRAMELE DE STUDIU