Desi ar trebui sa vegheze la siguranta elevilor, responsabilii din mai multe unitati de invatamant din judet nu au remediat defectiunile care ar putea conduce oricand la declansarea unui incidendiu. In cele 203 obiective controlate de la inceputul anului, s-au aplicat 103 sanctiuni si au fost constatate 176 de deficiente.
Pompierii au verificat de la inceputul anului modul in care se asigura masurile de prevenire a incendiilor la exploatarea instalatiilor in unitatile de invatamant bacauane. Ei au indentificat si cauzele potentiale de incendiu si au formulat propuneri pentru inlaturarea lor, dar au fost aplicate si sanctiuni pentru responsabilii care nu au luat masurile care se impun pentru siguranta elevilor. Din cele 203 unitati verificate, putine au trecut testul pompierilor fara sanctiuni sau avertismente. S-au constatat, in cadrul verificarilor, 176 de deficiente. Au fost aplicate 103 sanctiuni, din care 81 de avertismente si 27 de amenzi in cunatum de 14.500 de lei.
Incendii cu urmari grave
Cu toate aceste masuri, anul 2011 nu a fost lipsit de incendii la nivelul scolilor. "In luna martie 2011, la Scoala Podei din Comanesti au ars 250 de metri acoperis si mobilierul din interior din cauza propagarii incendiului produs la Manastirea "Sf. Andrei". Totodata, in luna aprilie, la Scoala cu clasele I-VIII Luncani, comuna Margineni au ars circa 2,5 mp izolatie exterioara a peretului scolii, cauza fiind jocul copiilor cu focul. Avand in vedere aceste incendii, accentuam necesitatea informarii ISU de catre autoritatile locale care au in derulare investitii pentru a le acorda asistenta de specialitate", a explicat gen. Mihai Simionescu, inspector sef al ISU. Si in 2010 s-au produs mai multe incendii, dintre care cel mai important este incendiul de la Scoala cu clasele I-VIII "Dani Gergely", comuna Ghimes-Faget. Aici, din cauza unui cos de fum amplasat necorespunzator, au ars acoperisul si un planseu din paianta.
Nereguli peste nereguli
Pompierii au descoperit la 23 de unitati de invatamant instalatii electrice cu defectiuni, 5 scoli nu sunt prevazute cu iluminat de siguranta pentru evacuare in caz de incendiu, mijloacele de prima interventie nu sunt verificate la 6 unitati si la alte 4 scoli si licee caile de acces, evacuare si interventie sunt partial blocate de chioscuri si usi de separare intre nivele. Alte 9 unitati sunt "repetente" la intocmirea planurilor de interventie. Pentru ca situatia statistica nu este prea optimista, Inspectoratul Scolar Judetean a solicitat ca "pana la sfarsitul acestui an directorii sa stabileasca impreuna cu pompierii un exercitiu de alarmare / evacuare, pentru ca elevii sa fie familiarizati cu procedurile in astfel de situatii", a explicat prof. Teodora Craus, inspector scolar general adjunct. Totodata, prefectul judetului, Constantin Scripat a solicitat transmiterea unor informari in teritoriu cu privire la asigurarea instalatiilor de incalzire, mai ales ca se apropie sezonul rece. In perioada urmatoare sunt planificate 125 de controale in scoli.
Andreea Gavrila