26 noiembrie 2024

Pagube imense în agricultură

Ploile au dijmuit recoltele din tot județul

Practic, nimic n-a scăpat din calea apelor. Cel mai afectat este porumbul, dar și grâul. Sunt estimate pagube totale de circa 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro).

Ploile din ultimele luni au creat probleme serioase agricultorilor din tot județul. Practic, nu există zonă din județ care să nu fi fost afectată de apa în exces. Și nici cultură agricolă. Probleme au fost la păioase – grâu, secară, orz, triticale etc (atât la treierat, cât și la secerat, combinele intrând greu în solul plin de apă), dar și la rapiță, la legume, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi etc. Culturile fermierilor au suferit atât din cauza ploilor care au căzut necontenit asupra județului, cât și a grindinei sau a vijeliilor.



„Din 80 de tone de pepene verde, cât am estimat producția din acest an, am recoltat doar 5 tone. Pagubele au fost generate de grindina care a căzut în zona noastră, dar și precipitațiile în exces. La câmp, cu apa nu ai ce face, nu te poți lupta. De exemplu, după ploile alea abundente, a ieșit și Siretul din matcă și mi-a compromis și jumătate de hectar de pepene galben. Dar, probleme au fost la tot ce aveam în câmp: roșii, vânăta pe care, de altfel, am și replantat-o. Să zicem că am scăpat cu ceapa și cu cartofii. Asta e, noi fermierii suntem «vaccinați».”
Petrea Ghervasă, legumicultor din zona Dospinești, comuna Buhoci

Mii de hectare de culturi agricole și sere distruse
Potrivit Direcției Agricole, cele mai afectate au fost culturile agricole din zona de sud a județului (comunele Răcăciuni, Pâncești, Tătărăști ș.a.) unde puhoiaele de apă căzută din cer au transformat totul într-o deltă învolburată, dar și din comuna Traian, unde grindina a provocat cele mai mari daune, ori Dămienești și alte localități.

Aceeași sursă indică o estimare a pagubelor totale înregistrate de circa 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Porumbul a fost dijmuit cel mai tare de stihiile naturii (aproape 1.500 de hectare), valoarea pagubelor fiind estimată la aproape 2.000.000 de lei, urmat de grâu (peste 860 de hectare), floarea soarelui (peste 625 de hectare), rapiță (circa 333 de hectare), precum și soia, cartofi, fasole, legume de câmp, pepeni etc.

„M-au cam deranjat ploile, ca în toată țara, de altfel. A fost dezastru, la căpșunarii din toată țara. Păi, dacă a plouat 23 de zile încontinuu!!! N-am putut să fac nimic, nici măcar să le dau de «mâncare». Abia ce am apucat să recoltez ceva în mai. Or, dacă atunci dădeam kilogramul cu 6 lei, acum nu scad sub 16 lei, pentru că nici nu este căpșună în toată țara.”
Florin Panaite, cultivator de căpșune din zona Rădoaia, comuna Parava

În sumbra statistică, intră și peste 500 de hectare de sere și solarii distruse, pășuni și fânețe etc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014