Sindicatul Liber din Invatamant este din nou la un pas de greva. Sute de profesori din Bacau, dar si din unitatile de invatamant din intreg judetul vor iesi iar in strada. Revolta cadrelor didactice s-a reaprins acum dupa ce, la nivel central, s-a decis o noua amanare a platii drepturilor restante pe care profesorii le-au castigat in instanta. In semn de protest, va fi depus si un memoriu la Parlament prin care sindicalistii vor solicita deputatilor sa nu voteze favorabil acest proiect de act normativ.
Profesorii nu mai accepta compromisurile. Le-a ajuns cutitul la os si sunt decisi sa mearga pana la capat. Chiar daca a inceput un nou an scolar, nemultumirile lor raman in continuare legate de nerespectarea Legii de salarizare a angajatilor din sistem, aprobata deja dar neaplicata, mai ales acum cand la nivel central s-a decis o noua amanare a platii drepturilor salariale castigate deja in instanta de majoritatea cadrelor didactice care au actionat statul in judecata. Potrivit deciziei parlamentarilor din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor profesorii care au casigat procesele ar trebui sa isi primeasca drepturile abia de anul viitor, dar esalonat, pana in 2016. Ar fi a patra amanare de acest fel. Demersurile sunt incepute de sindicalisti inca din lunile august-septembrie 2009, procesele au fost castigate, dar plata diferentelor salariale nu s-a facut niciodata. De la nivel central, explicatiile au fost tot timpul contradictorii. Esalonarea la plata a fost argumentata mereu de guvernanti, prin fondurile limitate si riscul depasirii deficitului bugetar. “Este o noua lovitura data personalului din Invatamant. Sunt deja trei Ordonante de Guvern care a tot reesalonat plata acestor drepturi salariale. A incerca si acum sa amane aceste plati cred ca demonstreaza faptul ca actuala guvernare nu mai are niciun pic de respect fata de noi, cei din Invatamant”, a spus raspicat Manole Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant, filiala Bacau.
Primul semn de protest
In semn de protest o delegatie a Federatiei Sindicatului Liber din Invatamant va depune un memoriu la Parlament prin care va solicita deputatilor sa nu voteze favorabil acest proiect de act normativ. In caz contrar, se va ajunge din nou la greva in sistem. “Am avut o sedinta la Bucuresti, la Colegiul National al liderilor si prima decizie este sa incercam sa blocam votarea acestei noi ordonante. Daca se va da curs, daca nu vom fi ascultati, vom initia actiuni sindicale de toamna. Pe 5 octombrie, de «Ziua Mondiala a Educatorului» vom picheta in fiecare municipiu de judet, iar dupa aceasta data se va stabili un alt calendar de actiuni”, a mai spus Chiriac.
Solutia: “O schimbare radicala la nivel politic”
Aproape 90 la suta dintre cadrele didactice din sistemul de invatamant bacauan au dat în judecata consiliile locale pentru a primi majorarile salariale cu 50 la suta, conform Legii 221/2008. Sunt 239 de astfel de dosare. Pentru majoritatea lor exista hotarari definitive, iar altele sunt inca pe rol. Este vorba de diferente salariale si de 80 de milioane lei vechi per persoana, dar sunt cadre didactice care au de primit si 150 de milioane lei vechi. In peste 30 de astfel de litigii este implicat si Consiliul Local Bacau. In plus, pentru ca scolile nu au venituri proprii, legal, ar trebui ca orice activitate financiar-contabila sa se desfasoare in baza unor contracte incheiate intre parti, respectiv directorul de scoala si consiliul local. Insa aceste contracte-cadru lipsesc cu desavarsire. “Nu stiu ce mai este de facut. Sa fiu scurt – un singur lucru: sa asteptam o schimbare radicala la nivel politic”, a conchis liderul SLI Bacau. In judetul Bacau sunt in sistemul de invatamant 7.485 de cadre didactice si alte 1.838 de cadre didactice auxiliare.
Potrivit deciziei parlamentarilor din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, angajatii de la stat care au castigat procesele ar trebui sa isii primeasca drepturile în intervalul 2012-2016, respectiv 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% – 2013, 25% – 2014, 25% – 2015 si 35% – 2016.
Mai intai a fost OUG 71/2009, prin care se stabilea ca aceste drepturi vor fi platite esalonat, in transe de 34 la suta din valoarea hotararii judecatoresti devenita titlu executoriu, în 2010, 2011 si 2012. Nu s-a aplicat. A fost emisa apoi o alta Ordonanta de Urgenta 18/2010, prin care plata sumelor prevazute prin aceste hotarari judecatoresti se va realiza esalonat în 2011, 2012 si 2013. Si aceasta ordonata a cazut, pentru ca intre timp a fost emisa alta – OUG 45/2010, care amana din nou plata. Acum se pregateste o alta ordonanta.
Roxana Neagu