5 decembrie 2024

Premieră națională realizată de bikerii băcăuani

Au ajuns pe vârful Moldoveanu pe biciclete

Trei tineri băcăuani, membrii ai clubului Elephant Bike Bacău, au organizat la sfârșitul săptămânii trecute o expediție inedită. Este vorba despre ascensiunea Vârfului Moldoveanu pe biciclete, piscul din munții Făgăraș fiind cel mai înalt din România – 2544 de metri, reușita fiind închinată Centenarului României.

Celor trei sportivi, Claudiu Dascălu, Andrei Mândrescu și Alexandru Iftimi, nu le-a luat mult timp să se hotărască să pună în aplicare acest plan. „Nu a durat mai mult de o săptămână să ne hotărâm. A fost ceva inedit. Am fost primii din țară care am urcat cu bicicletele pe traseul cel mai greu”, a declarat pentru Deșteptarea ieri, Claudiu Dascălu. Ascensiunea s-a făcut prin Valea Rea. În urma acestei reușite, bikerii băcăuani au stârnit admirație în lumea iubitorilor acestui sport, dar și nedumerirea altora care nu au înțeles de ce au ales acest mod de ascensiune.



„Cu bicicletele s-a mai urcat pe Moldoveanu, dar prin Valea Cernatului, un traseu mai plat. Prin Valea Rea e mult mai greu pentru că nu poți merge tot traseul pe bicicletă, ci trebuie să o cari pe lângă tine. Am coborât prin Valea Cernatului”, a explicat Claudiu Dascălu, care consideră că varianta aleasă de ei a fost o provocare la care foarte puțini bikeri s-ar încumeta.

Provocări la fiecare pas

Cei trei au precat în expediție din Slatina, județul Argeș, pe un drum forestier de 20 de kilometri, totalul până în vârful muntelui fiind de 35 de kilometri. Cele mai mari greutăți le-au întâmpinat de la baza muntelui până în vârf, fiind porțiuni în care au trebuit să care bicicletele în spate iar între vârfurile Viștea și Moldoveanu, unde sunt câteva sectoare în care trebuie să mergi și să te ții de lanțuri, deplasarea lor a fost îngreunată de prezența bicicletelor, sub ei întinzându-se și un hău. Băcăuanii noștri au luat startul la 8.30 și au ajuns înapoi la 1.30 noaptea.

„Ca să înțelegeți cât a fost de greu, la coborâre pe Valea Cernatului, care a durat 8 ore, unii dintre noi am adormit mergând pe bicicletă, atât de multă oboseală am acumulat”, a mai spus Dascălu.

Alte obiective

Claudiu, Andrei și Alexandru au la activ mai multe expediții pe biciclete, ei urcând de mai multe ori pe Ceahlău, pe vârful Toaca pe traseul prin Lutu Roșu. Al colț atins de roțile celor trei a fost Șandru de la Slănic Moldova și multe alte trasee de nivel mediu.

După reușita de la sfârșitul săptămânii trecute, cei trei sportivi de la Elephant Bike Bacău iau în vizor și alte obiective. Unul dintre acestea, cel mai probabil pentru această toamnă, este Vârful Negoiu, tot din Făgăraș, pe un traseu și mai inaccesibil. Visurile celor trei sunt îndreptate și către piscurile din munții Alpi, dar deocamdată nu au un deadline în această direcție.

Recomandări pentru bikeri

„Am dorit să facem o combinație între ciclism – mountain bike și alpinism și să demonstrăm că acestea două se pot practica împreună”, a mai spus Claudiu Dascălu. Acesta a mai arătat că și în jurul Bacăului sunt multe trasee care s-ar preta pentru aceste combinații, trasee cu un grad mic de dificultate pe care le poate face oricine. Dintre acestea amintim zonele de la Trebeș, Fântânele și Valea Budului sau în zona Slănic Moldova. Deci, cine practică acest sport, chiar și doar ocazional, are de unde alege!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -