Experienta inedita pentru elevii de la Scoala “Spiru Haret” Bacau
Un grup de elevi de la Scoala “Spiru Haret” Bacau este implicat in aceste zile intr-un amplu proiect multicultural derulat cu un oras din Germania. 10 tineri, insotiti de doi lideri, veniti din tara partenera, desfasoara mai multe activitati culturale, sportive, de socializare si cunoastere reciproca, intr-un schimb de experienta inedit cu elevii bacauani. Totul a inceput in urma cu patru ani, la initiativa profesorului de matematica al scolii bacauane, Ghiorghe Gându.
Mai multi tineri care invata sau au fost elevi in Scoala “Spiru Haret” Bacau sunt implicati in aceste zile intr-un amplu proiect, intitulat “Multi”, intr-un parteneriat derulat cu inca 12 tari, majoritatea din Europa. Practic este vorba despre un schimb de experienta intre tineri, prin care fiecare inter-relationeaza, comunica, se cunosc reciproc, isi dezvolta spiritul de echipa, se familiarizeaza cu obiceiurile si culturile din tarile din care provin, dar isi si ocupa timpul liber, din vacanta de vara, intr-un mod constructiv si placut. Acum, au venit in Bacau, prin acest proiect multicultural, 10 tineri din orasul Oberhausen, Germania, condusi de doi lideri. "Orasul Bacau este diferit de orasul nostru, dar este frumos. Cel mai mult m-au impresionat peisajele, casele, care nu sunt ca la noi, familiile – gazda. Toti sunt oameni foarte prietenosi. Ne simtim foarte bine aici multumita colegilor colaboratori, profesorilor coordonatori, care fac totul sa fie posibil. Practic e ca acasa", a declarat impresionata Katrin Brandl (lider). "Un an venim noi in Bacau, iar in urmatorul vin tinerii din Bacau in orasul nostru. Tinerii nostri din Oberhausen pot pleca in oricare din cele 12 tari partenere. Experienta aceasta le ofera copiilor sansa sa cunoasca alte culturi, sa se cunoasca intre ei, sa descopere similaritati si diferente intre culturi. Este o metoda buna de a crea o comunitate in Europa si in lume", a completat si liderul Nicolay Jenter.
Primul pas a fost facut in 2008
Totul a inceput in urma cu patru ani, când profesorul de matematica al Scolii “Spiru Haret” Bacau a fost invitat de catre dr.Singrid Marin din Bucuresti sa viziteze orasul Oberhausen din Germania, impreuna cu un grup de elevi. A fost doar primul pas, pentru ca apoi proiectul sa ia amploare, sa se dezvolte, sa atraga cât mai multi tineri. Acum se lucreaza cu Ucraina, Israel, Anglia, Franta, Polonia, Turcia, Bashkortostan, Estonia, China, Italia, România si Germania. "Proiectul a fost initiat de domnul profesor Gheorghe Gându si a inceput in 2008 cu vizita noastra in orasul Oberhausen. Tinerii nostri sunt foarte entuziasmati, au posibilitatea sa se cunoasca, sa socializeze cu alti tineri din alte tari. In Germania este cel mai interesant deoarece acolo se intâlnesc elevi din toate tarile implicate. Si pentru ei este un schimb foarte interesant", a explicat Oana Breahna, profesor de germana si engleza al scolii.
Au cunoscut România la ea acasa
Dupa ce in 2008 si in 2010 elevii bacauani au fost in Germania, acum schimbul de experienta se desfasoara in România. Elevii germani au venit in Bacau pe 24 iulie si vor pleca pe 7 august. In tot acest timp au fost implicati in mai multe proiecte, au participat la cursuri de olarit, au invatat limba româna, au jucat tenis, au facut diferite aranjamente florale. Cu totii s-au transformat intr-un tot unitar din care nu au lipsit distractia si voia buna. Si pentru ca inter-relationarea sa functioneze, fiecare elev a luat in gazda un coleg din Germania pentru a-i obisnui cu tot ce inseamna viata in România. A fost “Social Day”, a fost si “Duminica in familie”, va fi si “Green Day Party”, a fost si “Ziua ecologizarii”. Sunt doar câteva din activitatile organizate in comun.
Elevii bacauani sunt foarte incântati
"Toti suntem foarte implicati având in vedere ca fiecare copil are in gazda câte un copil din Germania, sau chiar câte doi, in unele cazuri. E foarte important un astfel de proiect pentru noi deoarece avem sansa de a cunoaste diferite nationalitati, de a interactiona cu diversi oameni, de a ne amuza de diferite accente", ne-a marturisit si Irina Veliche, fosta eleva de la “Spiru Haret”, (acum studenta), implicata si ea in proiect. "Invat lucruri noi, cultura noua si socializez. Am in gazda o fata si un baiat si ma inteleg foarte bine cu amândoi. Le-am dat sarmale, le-am dat mamaligai si le-a placut", ne-a spus cu zâmbetul pe buze si Alexandra Blaga, absolventa a scolii. "Am participat si acum doi ani când a venit un grup de germani in România si mi-a placut foarte mult. Anul trecut am fost si eu in Germania cu majoritatea copiilor de aici. Pot spune ca e putin diferit, dar am incercat sa le oferim aceleasi conditii de care ne-am bucurat noi acolo. Am vrut ca ei sa se simta ca acasa", a povestit Andrei Puscuta, un "veteran" al proiectelor de acest gen.
“Mâncarea e prea multa”
Noi i-am gasit in Parcul Cancicov unde organizau concursuri sportive si diferite jocuri de societate. Am incercat sa aflam de la ei cum se simte un elev strain in tara noastra si ce le place cel mai mult in Bacau. Akinola Kazeem are 17 ani si pare a fi sufletul grupului. A zâmbit fara oprire de când l-am vazut, ca si cum asta ar sti sa faca cel mai bine. Nu e la primul schimb de experienta. A mai fost in Ucraina anul trecut, dar recunoaste ca se simte mult mai bine aici. "The food is amazing!" (Mâncarea este uimitoare!) a raspuns el prelungind "a"-ul când l-am intrebat ce-i place cel mai mult in România. "Si este foarte multa, prea multa chiar. In fiecare minut, gazda mea ma serveste cu ceva sau ma intreaba daca imi este foame. Oamenii sunt foarte generosi si ospitalieri. Fiecare zi e o petrecere aici. Am mentionat si ca fetele sunt frumoase?", a completat el. Este foarte incântat de programul de activitati pe care il are aici. "«Ziua Sociala» a fost foarte…sociala. A fost o experienta placuta, am vopsit garduri si copaci, am plantat flori. Nu prea fac asta in Germania, mai ales faza cu varuitul pomilor. In rest, m-am distrat foarte bine, atât in casa gazdei mele cât si la petrecerile si activitatile organizate."
S-au acomodat imediat
Peter Platzek a venit aici la recomandarea unui prieten. I s-au spus atât de multe lucruri frumoase despre România incât nu a putut rezista tentatiei de a se inscrie in program. "Mi-ar placea sa ma reintorc intr-o zi aici. Familia la care stau mi-a spus ca sunt oricând binevenit in casa lor. As reveni pentru mâncarea buna si pentru oamenii amabili si locurile frumoase. Si pentru cursul de aranjamente florale, acela a fost fascinant!", a spus el printre altele. Carla Stieglitz recunoaste ca i-a fost putin frica la inceput dar ca s-a acomodat mai repede decât ar fi crezut. "Imi era frica sa plec asa departe dar am avut noroc de o gazda foarte draguta care a facut ca sederea mea aici sa fie o experienta placuta. Experienta de a sta in alte familii a fost benefica pentru mine, am invatat atât de multe!", a marturisit ea. La fel de frumos despre experienta lor ne-au vorbit toti ceilalti participanti. Se intreceau in a lauda oamenii, locurile, cultura si traditiile.
A pregatit cârnati
Unul dintre ei ne-a spus entuziasmat ca a asistat la procesul de preparare a cârnatilor. Nu mai vazuse asa ceva inainte si abia astepta sa povesteasca familiei. Annika Lutz, Katharina Geibler si Janine Reiber au ramas cu gândul la unul din evenimentele din deschidere. "Am scris mesaje pe baloane, ne-am scris adresa de e-mail si numele si la semnalul liderilor am dat drumul baloanelor sa zboare. Poate au ajuns acasa in Germania, la familiile noastre", au spus emotionate fetele. Unora le este dor de casa si de familiile lor, altora de prieteni, dar nici unul nu-si exprima dorinta de a se intoarce in Germania. Toti spun ca si-ar prelungi vacanta in România si ca s-ar reintoarce aici cu prima ocazie.
Astazi, intr-o conferinta de presa, se vor prezenta toate produsele finale ale proiectului. Va urma apoi, zilele viitoare, o excursie pe Valea Oltului, in care va merge toata echipa “Multi 2011”.
Roxana Neagu
Daria Budau
Ce i-a uimit cel mai mult pe tinerii germani:
"Aveti prea multe biserici. Acolo unde locuieste gazda mea, la fiecare cinci case se afla câte o biserica. Iar in centrul orasului am vazut doua catedrale imense. De ce aveti asa multe biserici?" – Peter Platzek (17 ani)
"Am vopsit copaci in cadrul «Social Day». Noi in Germania nu vopsim copacii, ii lasam asa cum sunt. Nu am mai auzit niciodata de obiceiul asta ciudat de a da cu var un copac." – Akinola Kazeem (17 ani)
"Oamenii aici sunt mult mai relaxati. Noi, nemtii, suntem dependenti de munca si obsedati de ea. E uimitor cum românii par atât de putin stresati." – Janine Reiber (16 ani)
"Aveti prea multe masini si soferi foarte nervosi. E un oras mare fata de orasul din care vin eu dar tot mi se pare ca nu ai loc din cauza a prea multe masini." – Benedikt Mozer (14 ani)
"Aici, cei care stau pe bancheta din spate nu poarta centura de siguranta. Doar cei de pe locurile din fata o poarta. La noi, centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii." – Annika Lutz (14)
„Eu am preluat acest proiect in 2010 când am plecat la Oberhausen cu un grup de 10 elevi ai scolii noastre. Am dorit sa invatam ceva nou. Orice iesire ne invata ceva. Copiii au fost foarte incântati, desi au venit foarte obositi din Germania. In toate cele 14 zile nu exista nicio zi libera. Este un program incarcat dar instructiv. Copiii abia au asteptat anul acesta sa ii primeasca pe colegii lor germani, sa le arate cine sunt ei, cum este tara lor. Ne bucuram ca si copiii germani sunt foarte incântati."
profesorul psihopedagog Gabriela Veliche, de la Scoala “Spiru Haret” Bacau