Cresele trec la Inspectoratul Scolar, iar o parte din scoli isi vor inchide usile
Incepând de anul scolar viitor, 2011 – 2012, se vor aduce modificari majore retelei de invatamânt. Toate cresele vor trece la Inspectoratul Scolar, o parte din gradinite vor fi “absorbite” de scoli, iar in mediul rural, pe fondul numarului scazut de elevi, unele unitati vor fi inchise. In paralel se regândeste si tot ce inseamna executia bugetara.
Noua Lege a Educatiei a venit cu modificari majore in sistemul de invatamânt. Toate vor fi aplicare incepând cu anul scolar ce urmeaza, 2011-2012. “In primul rând cresele vor trece tot in subordinea noastra, a explicat prof. Florin Lazar, inspector scolar general. Actuala lege prevede clar ca sistemul de invatamânt preuniversitar curpinde tot ce inseamna educatie timpurie, iar aici ne referim la nivelul anteprescolar 0-3 ani si cel prescolar 3-6 ani, invatamântul primar, invatamântul gimnazial si cel liceal, alaturi de invatamântul profesional si tertiar nonuniversitar sau postliceal.” Cum educatia anteprescolara se organizeaza in crese, acestea vor fi acum la ISJ, iar de asigurarea personalului didactic necesar desfasurarii acestei activitati se va ocupa in continuare autoritatea administratiei publice locale.
Se vor inchide si scoli
“In al doilea rând, dorim sa terminam odata cu invatamântul simultan, care inca se mai practica in multe scoli din mediul rural, iar in al treilea rând vom merge pe comasari de clase urmare a noilor prevederi legale care au schimbat structura formatiunilor de studiu pe grupe si clase, dar si conditiile de functionare a unitatilor cu personalitate juridica. Se vor inchide si scoli, se vor desfiinta functii de directori, se va modifica si statutul unitatilor de invatamânt”, a mai precizat inspector scolar general Lazar. Astfel, 9 unitati scolare isi vor pierde statutul de personalitate juridica (toate sunt din mediul urban Bacau si Moinesti), iar alte 28 de structuri din reteaua scolara se vor inchide. Este vorba despre 17 scoli cu clasele I-IV, 10 gradinite si o scoala cu clasele I-VIII. Motivul inchiderii este acelasi ca si anul trecut – neincadrarea in numarul minim de elevi si lipsa investitiilor. Cele mai afectate vor fi comunele Ardeoani, Beresti- Bistrita, Caiuti, Dofteana, Gura Vaii, Huruiesti, Ghimes-Faget, Plopana, Izvoru Berheciului, Margineni, Scorteni, Secuieni, Rachitoasa, dar si localitatile Buhusi si Darmanesti.
Si structura anului scolar se va schimba
Noul an scolar va avea tot 36 de saptamâni de cursuri, la fel ca si anul scolar trecut, insa va avea o alta structura, iar perioada vacantelor a fost si ea regândita. "Practic se modifica perioada vacantelor scolare care au fost reimpartite pentru eficientizarea curbei de refacere a intelectului elevilor. In plus s-a tinut cont si de zilele specifice sarbatorilor traditionale românesti”, a mai spus explicat prof. Florin Lazar, inspector scolar general la ISJ Bacau. Astfel, pentru clasele terminale din învatamântul liceal, anul scolar are 37 de saptamâni, din care patru saptamâni vor fi dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 1 iunie 2012. Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamâni, o saptamâna fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 15 iunie 2012. Pentru învatamântul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica – durata cursurilor este de 37 de saptamâni. Pentru învatamântul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de învatamânt în vigoare.
Roxana Neagu
“Se regândeste acum si executia bugetara a fiecarei unitati de invatamânt. Practic, fiecare unitate cu personalitate juridica va avea propriul cod de identificare fiscala si propria executie bugetara. In luna august vom transa si aceasta problema.”
prof. Florin Lazar, inspector scolar general ISJ Bacau
Unitati care isi pierd statutul de personalitate juridica:
– Gradinita “Florita” Bacau
– Gradinita “Spiru Haret” Bacau
– Gradinita cu program prelungit 21 Bacau
– Gradinita cu program prelungit 12 Bacau
– Gradinita cu program prelungit 27 Bacau
– Gradinita cu program prelungit 30 Bacau
– Gradinita cu program prelungit 31 Bacau
– Gradinita cu program normal 8 Bacau
– Gradinita cu program normal 8 Moinesti
Conform legii, in sistemul de invatamânt, unitatile scolare au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza dupa caz, astfel:
– mimimum 300 de elevi (in cazul scolilor)
– mimimum 150 de prescolari si anteprescolari (in cazul creselor si gradinitelor)
– minimum 100 de elevi si/sau prescolari (in cazul unitatilor de invatamânt special)
In invatamântul preuniversitar, grupele/clasele se organizeaza astfel:
– educatia anteprescolara – grupa intre 5 si 9 copii
– invatamânt prescolar – grupa intre 10 si 20 de prescolari
– invatamânt primar – clasa intre 12 si 25 de elevi
– invatamânt gimnazial – clasa intre 12 si 30 de elevi
– invatamânt liceal – clasa intre 15 si 30 de elevi
– invatamânt postliceal – clasa intre 15 si 30 elevi
– invatamânt special – clasa intre 10 si 12 elevi
Anul scolar 2011- 2012:
Cursuri: 12 septembrie 2011 – 23 decembrie 2011. În perioada 22 – 30 octombrie 2011, clasele din învatamântul primar si grupele din învatamântul prescolar sunt în vacanta. Vacanta de iarna: 24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012. Semestrul al II-lea avea cursuri între 16 ianuarie 2012 – 6 aprilie 2012, urmate de vacanta de primavara – 7 aprilie 2012 – 22 aprilie 2012 – si din nou de cursuri în intervalul 23 aprilie 2012 – 22 iunie 2012. Vacanta de vara: 23 iunie 2012 – 9 septembrie 2012.
Zilele libere prevazute de lege vor fi:
1 Decembrie 2011 – Ziua nationala a României; 1 Mai 2012 – Ziua Muncii; 4 iunie 2012 – a doua zi de Rusalii. Saptamâna 2-6 aprilie 2012, din semestrul al II-lea, este saptamâna dedicata actrivitatilor extrascolare din programul-premiera „Scoala altfel”. Tezele din semestrul I al anului scolar 2011-2012 se sustin pâna la data de 30 noiembrie 2011, iar cele din urmatorul semestru pâna la data de 25 mai 2012.
Anul scolar trecut s-au inchis 62 de scoli, 56 de unitati de invatamânt si-au pierdut statutul de personalitate juridica, iar trei au fuzionat cu alte unitati scolare. In prezent, reteaua scolara a judetului Bacau este formata din 200 de unitati cu personalitate juridica si inca 738 de structuri.