Procentul de promovabilitate a crescut dupa contestatii
Promovabilitatea la nivel de judet, dupa contestatiile depuse la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a crescut cu 1,31 la suta. Inspectoratul Scolar deja a luat masurile necesare pentru pregatirea elevilor respinsi care vor putea participa la o noua sesiune a Bacalaureatului, in toamna.
Cele aproape 2.700 de contestatii depuse dupa prima afisare a rezultatelor la examenul de Bacalaureat au fost rezolvate, iar in final, dupa recorectarea lucrarilor, doar 1.31 la suta dintre ele au fost admise. In acest context, promovabilitatea judeteana a acestui examen a crescut si ea de la 45.59 la suta la 46.9 la suta. Sunt situatii insa la unele licee in care rezolvarea contestatiilor a fost in defavoarea candidatilor, in sensul ca unii dintre ei s-au trezit cu note mult mai mici fata de prima corectare sau chiar respinsi. “Suntem totusi multumiti, din acest punct de vedere, pentru ca s-a confirmat ca evaluarea initiala a lucrarilor efectuate de profesorii corectori din Bacau a fost corecta”, a precizat prof. Florin Lazar, inspector scolar general la ISJ Bacau. Bacaul a fost judetul cu cele mai multe contestatii depuse, dupa Bucuresti, iar cu procentul final de promovabilitate actual ne situam undeva printre primele 15 locuri la nivel national.
S-a schimbat ierarhia liceelor
Dupa contestatii Colegiul National “Gh. Vranceanu” a urcat pe primul loc ca rata a promovabilitatii (cu 229 elevi prezenti si doar trei respinsi, promovabilitate 98.69 la suta). Urmeaza Colegiul National “Vasile Alecsandri”, pe locul doi, cu promovabilitate de 97.8 la suta (cu 227 elevi prezenti si 5 respinsi), iar pe locul III, Colegiul National “Ferdinand I”, cu promovabilitate de 95.83 la suta (cu 193 de elevi prezenti si 8 respinsi). Din pacate, liceele care aveau o promovabilitate foarte mica nu au reusit nici dupa contestatii sa ridice procentul. De exemplu, Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V. Karpen”, care initial a avut o promovabilitate de numai 13.69 la suta (din 314 candidati), acum are una de 14.01 la suta, la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, care avea initial doar 25 de candidati admisi (din 299), acum are 29, iar Colegiul Tehnic “Letea”, la care reusisera inital 7 candidati (din 201), acum are 10. Inspectoratul Scolar deja a luat masuri speciale pentru elevii declarati respinsi la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an. “Toate liceele care au un procent de promovabilitate sub 30 la suta vor lua masuri speciale. Directorii acestor unitati scolare isi asuma acest lucru si vor organiza din perioada imediat urmatoare cursuri intensive pentru pregatirea elevilor care nu au promovat examenul. Este responsabilitatea lor si acest grad de promovare final, inclusiv dupa sesiunea din toamna, va fi integrat in fisa lor de evaluare pe partea de management”, a mai spus inspectorul general Florin Lazar. Si in sesiunea din toamna a Bacalaureatului organizarea va fi la fel, inclusiv cu monitorizare video in unele sali de examen.
Calendar bacalaureat, sesiunea de toamna:
– intre 11 – 15 iulie – inscrierile
– intre 22 – 23 august – evaluarile competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana
– intre 22 – 24 august – evaluarile competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna
– intre 23 – 24 august – evaluarile competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.
– intre 25 – 26 august – evaluarea competentelor digitale
– 29 august – proba scrisa la Limba si Literatura Romana
– 30 august – proba scrisa la Limba si Literatura Materna
– 31 august – proba scrisa obligatorie a profilului
– 2 septembrie – proba scrisa la alegere a profilului si specializarii
– 4 septembrie – afisarea primelor rezultate si depunere contestatii
– 5-6 septembrie – rezolvarea contestatiilor
– 7 septembrie – afisarea rezultatelor finale
In Bacau, s-au inscris la Bacalaureat 6.270 de candidati, dar in final s-au prezentat doar 6.043. In timpul probelor 15 elevi au fost eliminati pe motiv de frauda. Doar 2.834 de absolventi de clasa a XII-a au fost declarati admisi, dupa perioada de contestatii, restul de 3.194 dintre ei fiind obligati sa sustina din nou examenul in sesiunile urmatoare. Inscrierile au inceput deja, conform calendarului de organziare.
Statistici dupa contestatii:
– 53 elevi care aveau initial note sub 5 au acum peste 5
– 61 elevi care evau initial medii intre 6 si 7 acum au intre 7 si 8
– 8 elevi care aveau initial medii intre 7 si 8 acum au intre 8 si 9
– 4 elevi care aveau initial medii intre 8 si 9 acum au intre 9 si 9.99
– 23 de elevi au reusit sa-si ridice mediile peste 9, dar niciunul nu a obtinut 10 pe linie
Cei 15 elevi care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.
Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.