20 ianuarie 2025

Tehnologie și inteligență

Știți de ce în majoritatea țărilor referendumurile sunt doar consultative și nu obligatorii? Pentru că, oricât de bună ar fi democrația ca modalitate de guvernare, nu poate suplini inteligența, cunoașterea și experiența.

Puneți o clasă de elevi să voteze cel mai bun profesor și, fără îndoială, majoritatea îl va alege pe acel cadru didactic leneș, care întârzie la ore și care pune note mari, nu pe cel care e exigent și care le cere școlarilor să pună burta pe carte.



În orice colectivitate veți găsi un mic număr de oameni foarte inteligenți, un număr considerabil de oameni cu inteligență medie, un număr de oameni cu inteligență scăzută și un număr mic de oameni foarte proști. Ăsta e „Clopotul lui Gauss” care ne explică statistic cum stă treaba cu repartiția.

Într-o societate normală, oamenii inteligenți domină discursul public și-i pun la respect pe proști cu ajutorul oamenilor cu inteligență medie, care înțeleg datele problemei. Cei foarte proști își văd de ale lor, cei cu inteligență scăzută nu au curajul să ridice glasul.

Tehnologia a șters, însă, barierele spațiale. Colectivitățile pot interacționa mult mai ușor iar oamenii să se asocieze fără a fi nevoie să se deplaseze fizic. Proștii din colectivitatea A s-au asociat cu proștii din colectivitatea B și cu cei din C iar, prin număr, au biruit discursul inteligenților din fiecare colectivitate.

Asta a făcut rețeaua socială și asta a observat Umberto Eco, atunci când a spus că Internetul l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr. Dacă vi se pare că nimic nu mai este ca înainte, că citiți numai prostii pe Facebook, că primiți tot felul de sfaturi tembele de la „specialiști” autoproclamati, dacă vi se prezintă informații inventate și dacă toate acestea va afectează viața, trebuie să știți de unde vi se trage.

Internetul oferă informație mai multă decât oricând în istoria umanității, dar informația oferită nu e mereu de cea mai bună calitate. Rețelele sociale vă oferă interacțiune cu tot felul de oameni, dar nu întotdeauna cu oameni inteligenți, ci cu oameni care au impresia că ar fi inteligenți.

De fapt, când prostul satului îl contrazice pe omul de știință, cine credeți că va primi cele mai multe „like”-uri?

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img