Trecând în revistă datele furnizate de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău am aflat că județul nostru a atins un maxim istoric în ceea ce privește oferta de locuri de muncă. Din surse oficiale am aflat că sunt disponibile pe piața muncii aproximativ 2.000 de locuri de muncă, record care nu a mai fost atins de 28 de ani. Vestea este cât se poate de bună pentru băcăuanii aflați în căutarea unui loc de muncă.
Posibilități de angajare sunt în sfera confecțiilor, a zugravilor și în rândul muncitorilor necalificați.
La prima vedere, oferta pare tentantă, însă multe persoane nu își doresc să ocupe aceste posturi din cauza condițiilor de muncă și a remunerării deficitare. Dincolo de statistici, am fost de nenumărate ori martor fără voie la discuțiile telefonice ale oamenilor care le împărtășeau cunoscuților din experiența personală legată de serviciu.
Într-o stație de autobuz, o femeie (navetistă, din câte mi-am dat seama) îi spunea alteia că tocmai a renunțat la un serviciu în favoarea altuia care îi asigura ca vânzătoare 2.000 de lei net și bonuri de masă. Într-o altă conjunctură, am aflat că o echipă de zugravi a antamat o lucrare pentru un apartament cu două camere contra sumei de 5.000 de euro.
Pe fondul venirii acasă, în concediu, a băcăuanilor plecați să muncească în străinătate, tarifele zugravilor au explodat, pur și simplu. Cum să nu-ți convină să lucrezi la negru în condițiile acestea!?! Mă rog, mai nou se spune „fără TVA”! Cert este că lumea se mișcă, veștile bune circulă repede, iar locurile de muncă bine plătite nu mai ajung în lista AJOFM. La polul opus am întâlnit însă și destui puturoși care strâmbă din nas atunci când le vorbești despre un loc de muncă plătit cu salariul minim pe economie. Sunt 2.000 de locuri de muncă libere în Bacău, dar unde te învârți auzi că lumea nu găsește de lucru! În ce lume trăim!?!