Timp de mai multe zile slănicenii și oaspeții lor veniți la odihnă de pe mai multe meleaguri și de peste Prut, au trăit momente profunde de credință și duhovnicie. În centrul tuturor acțiunilor a fost Biserica Ortodoxă Sfântul Ilie, unde au avut loc mai multe activități de împărtășire spirituală, organizate sub oblăduirea Protopopiatului Onești și a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Astel, într-o zi plină a acestor manifestări cultural – spirituale în biserica menționată a avut loc vernisarea unei expoziții de icoane pe sticlă dedicată Sfinților români, autorii lucrărilor fiind elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Slănic Moldova, Școala Gimnazială nr. 1 și de la Liceul Tehnologic (ambele, din Târgu Ocna).
Vorbind despre lucrările cuprinse în această expoziție prof. Viorica Mocanu a declarat: :”Prin aceste lucrări aducem un omagiu celor peste 800 de deținuți politici care au fost până în anul 1954 în Penitenciarul Spital Târgu Ocna, în jur de 100 dintre ei lăsându-și aici osemintele. Ei zac și azi uitați în partea dreaptă a cimitirului din preajma Penitenciarului – Spital pentru că neștiința, necredința și uitarea sunt cei mai mari dușmani ai omului! Îmi este drag în țara aceasta, în nevrednicia mea am studiat acea epocă și doresc să cercetăm câți sfinți români avem în sufletele noastre?”
Un moment de poezie creștină a completat vernisarea acestei expoziții și a prefațat lansarea unui volum deosebit. Este vorba despre cartea “Sfânta Treime în viața noastră”, ce a fost realizată la Editura Filocalia de preotul Cătălin Ilie, de pe valea Slănicului . Despre acest volum au vorbit profesorii Dan Sandu (care a realizat și “cuvântul înainte” al lucrării), Ștefan Epure, Adina Mitroiu, Corneliu Stoica, scriitorul slănicean Alexandru Dumitru și preotul Petru Roncea.
“Bucoavna de față se vrea debutul unor lucrări de sinteză, proiectate în monumentalul spiritualității ortodoxe – pe anumite paliere ale ontologiei, purtătoare de intuiții revelatorii prin care autorul propune idei și teme structurate în ritmurile imuabile ale existenței primare în lungul și asprul drum spre Viața cea adevărată, văzută ca Inimă a lui Dumnezeu – Tatăl”, a menționat scriitorul Dan Sandu despre această nouă apariție editorială. Un cuvânt emoționant a rostit profesorul Corneliu Stoica, ce a apreciat pe autorul cărții ca fiind “un om care și-a găsit rostul în sânul comunității” iar prof. Adina Mitroiu a citit din cele mai frumoase pagini ale volumului. Părintele Petru Roncea a remarcat faptul că “fiecare pagină este scrisă cu sideful dragostei de cuvânt, fiind învelit acest cristal cu apele binecuvântate ale duhului”.
Menționăm că pe lângă cinstirea prin slujbe religioase a Sfântului Ilie, ocrotitorul stațiunii Slănic Moldova și a parohiei din această localitate, a mai avut loc o procesiune spre Izvorul Sfântului Spiridon, unde au fost sfințite un monument din piatră (construit de Primăria orașului) și un mozaic donat de către Emanoil Susai. Prezent la mare parte din evenimentele desfășurate primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu a felicitat pe cei implicați și a reafirmat dorința de a se realiza o monografie a acestei localități.