După cinci zile în care municipiul Bacău nu a avut apă din cauza avariei la conducta de aducțiune de la Valea Uzului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău le recomandă unităților de alimentație publică și colectivă din Bacău „desfășurarea activităților specifice de preparare a mâncării gătite numai în condițiile asigurării apei curente, cu respectarea normelor de potabilitate, astfel încât să nu apară evenimente epidemiologice.
În acest sens, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul instituției noastre, va efectua verificări în vederea respectării recomandărilor”. În comunicatul postat pe site-ul DSP, miercuri dimineață, se mai spune că se monitorizează permanent starea de sănătate a populației, respectiv adresabilitatea la serviciile de urgență pentru afecțiunile digestive și că până acum nu s-a înregistrat niciun caz.
„S-a stabilit ca pentru populație să fie distribuită apă potabilă îmbuteliată care să nu pună în pericol sănătate consumatorilor. În punctele în care este distribuită apa menajeră, aceasta este utilizată doar pentru grupuri sanitare, nefiind necesară efectuarea de analize fizico-chimice și bacteriologice.
Populația poate să apeleze și la sursele de apă centralizate din zonele Letea Veche, Săucești, Nicolae Bălcescu, Măgura, care sunt monitorizate și care au apă potabilă”, se mai arată în comunicatul DSP. Sunt însă mulți băcăuani care își iau apă de la cișmele de cartier, unii dintre ei chiar și pentru băut, însă autoritățile nu au făcut nicio referire la acestea.
Pentru ca informația să fie mai completă, am solicitat DSP să ne comunice și câte controale s-au făcut în această perioadă la unitățile care prepară mâncare și dacă s-au găsit nereguli, dar cum răspunsul nu a ajuns până la finalul programului, rezultatele verificărilor lor se vor regăsi într-un alt articol.